Izvor: RTS, 23.Jun.2022, 20:50

Ukrajina i Moldavija kandidati za članstvo u EU

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.
Evropska komisija je upravo odlučila da dodeli Ukrajini i Moldaviji status kandidata za EU. Istorijski trenutak. Današnji dan označava ključni korak na vašem putu ka EU.", napisao je Šarl Mišel na Tviteru.

"Čestitam (predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ukrajine) Volodomiru Zelenskom i (predsednica Moldavije) Maji Sandu kao i narodu Ukrajine i Moldavije. Imamo zajedničku budućost", dodao je Mišel u svojoj objavi.
Zelenski je pozdravio potez Evropske unije i nazvao to jedinstvenim i istorijskim trenutkom u odnosima sa 27-članim blokom.
Predsednica Moldavije ocenila je potez Brisela unije kao istorijski dan za tu zemlju.
Dodala je da je pred Moldavijom težak put, koji će zahtevati mnogo rada i truda.
U objavi na Fejsbuku, navela da će članstvo u EU doneti više blagostanja, mogućnosti i reda u Moldaviji.
Sa druge strane, prema rečima Mišela, EK je odlučila da prizna evropsku perspektivu Gruzije i spremna je da joj dodeli status kandidata kada se reše "preostali prioriteti".
"Čestitam gruzijskom narodu. Istorijski trenutak u odnosima EU i Gruzije, budućnost Gruzije leži u EU", naveo je predsednik Evropske komisije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istorijski trenutak: Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za EU

Izvor: Radio 021, 23.Jun.2022

Premijer Luksemburga Gzavije Betel napisao je na Tviteru da je Evropski savet dao Ukrajini i Moldaviji status kandidata za članstvo u EU.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.