IZBEGLIČKA DRAMA NA PUTU ZA ZAPAD 
Kurdistanka se porodila u Leskovcu, suprug zatražio azil

Izvor: Blic, 24.Mar.2016, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZBEGLIČKA DRAMA NA PUTU ZA ZAPAD Kurdistanka se porodila u Leskovcu, suprug zatražio azil

Izbeglica iz severnog dela Iraka Lavan Sofi Mađid (22), koja je sa porodicom ilegalno ušla u Srbiju, prinudno se porodila noćas u leskovačkom porodilištu na dvomesečnom putu u zapadnu Evropu.

Ona je na svet donela zdravog dečaka, kome je dala ime Uen, teškog tri kilograma i dugačkog 52 centimetra. Dežurna ginekološkinja kaže da nije verovala da je žena pred porađajem jer je imala veoma mali stomak.

- Porodili smo je za desetak minuta jer je porođaj već >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bio počeo. Beba je dobila dve desetke posle porođaja, što znači da je u odličnom zdrasvtvenom stanju, isto kao i njena majka – priča doktorka Biljana Ljubić.

Suprug Herman Abdul Rahman, sa godinu i po dana starom ćerkicom Mehromom, smešten je u sigurnoj kući u Leskovcu i zatražio je azil u Srbiji. Policija je uhapsila ilegalnog prevoznika,

Bračni par iz Iraka, odnosno iz Kurdistana, sa još dvoje rođaka ušao je u Srbiju preko Makedonije pre dva dana. Juče posle podne uspeli su da se pogode sa taksistom da ih odveze do Beograda, plativši mu 400 evra. Ali beba u stomaku je poremetila putni pravac.

Mladu majku zatekli smo uplašenu u izolacionaj sobi u porodilištu kako čvrsto privija uz nedra svoje tek rođeno dete. Prvo i jedino što je htela da kaže, bilo je: Policija, moj muž, moje dete.

Ubrzo je sa prevodicem stigao njen suprug s kojim je najpre, plačući, razgovarala preko šalterskog prozora i spikerfona, a potom je organizovan susret u trpezeraji porodilišta.

Posle zagrljaja i poljubaca, majka se opustila i bila je spremna za priču.

- Rodom smo iz sela Tapa kod Diale. Tamo je pakao. Islamistička država je sve poubijala i spalila. Imali smo veliki strah kada smo krenuli na put, najviše smo se plašili od mora i čamca, ali hvala bogu sada je sve dobro - priča mlada žena.

Rahman objašnjava da je putovanje iz severnog dela Iraka preko Turske, Grčke i Makedonije trajalo dva meseca.

- Kada smo krenuli na put supruga je bila pri kraju sedmog meseca trudnoće. Mislili smo da ćemo za 15 dana stići do Evrope, ali put se otegao. Najstrašnija je bila dvočasovna vožnja gumenim čamcem Egejskim morem, od Turske do Grčke obale. U jednom trenutku sam mislio da ćemo tamo ostaviti kosti - priča Rahman.

Lavan je dobila porođajne bolove na autoputu kod Grdelice.

- Zamolili smo vozača da nas prebaci do prvog porodilišta i on nas je ostavio u blizini bolnice. Srećan sam što se to desilo baš u civilizaciji. Zamislite da se desilo negde na granici ili u šumu. Šta bismo radili? - pita se Rahman.

U Leskovcu su odmah zbrinuti, a Rahman je pravo iz tužilaštva došao u bolnicu.

- Zahvalan sam bolnici, policiji i tužilaštvu. Postideo sam se koliko su se lepo ponašali prema nama. Velika je razlika u ponašanju između Srbije od odnosa prema nama u Turskoj, Grčkoj i Makedoniji - priča Kurdistanac, koji će u Leskovcu ostati dok njegova supruga i dete ne izađu iz porodilišta.

- Onda idemo za Beograd. Tamo ćemo ostati jer su nam rekli da su granice zatvorene - veli.

Trudna i druga migrantkinja

Sa Lavanom i Rahmanom doputovao je još jedan mladi bračni par. Žena čeka svoje prvo dete. U petom je mesecu trudnoću. Dve pordice su u srodstvu.

Direktor leskovačke bolnice Nebojša Dimitrijević kaže da su ovakve situacije uobičajene za ovu zdravstvenu ustanovu.

- Nedavno je jedna migrantkinja imala vanmateričnu trudnoću pa smo morali da je operišemo, a podsetiću da smo prošle godine ovde uspešno zbrinuli 40 teško povređenih migranata na autoputu - podseća Dimitrijević.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srećan ishod dvomesečne drame izbegliličke porodice iz Iraka

Izvor: juGmedia, 24.Mar.2016

LESKOVAC – Migrantkinja iz severnog dela Iraka, Kurdinstankinja Lavan Sofi Mađid (22), koja je sa porodicom ilegalno ušla u Srbiju, prinudno se porodila noćas u leskovačkom porodilištu, na putu do zapadne Evrope...Dobila je zdravog dečaka...Njen suprug je sa starijom ćerkicom smešten u Sigurnu...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.