RT: Ukrajina dala garancije da neće koristiti nemačko oružje za napad na rusku teritoriju - Nemačka

Izvor: Vostok.rs, 23.Jun.2022, 20:32

RT: Ukrajina dala garancije da neće koristiti nemačko oružje za napad na rusku teritoriju - Nemačka

Partija od sedam nemačkih samohodnih haubica PzH 2000 od 155 milimetara stigla je u Ukrajinu, potvrdila je nemački ministar odbrane poslanicima. Ona je rekla da se Kijev obavezao da nemačkim oružjem neće napadati ciljeve unutar Rusije. Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov „posetio je Brisel prošle nedelje i tamo učestvovao na nekoliko sastanaka“, rekla je Kristin Lambreht tokom izveštaja Bundestagu. „Bilo je važno da da jasna uveravanja da će se oružje koristiti samo za odbranu i da se neće koristiti za napad na rusku teritoriju. On je to uradio", rekla je ona. Reznikov je u utorak najavio isporuku PzH 2000 u Ukrajinu. On je lično zahvalio Lambrehtovoj na isporuci i rekao da će ukrajinske trupe obučene u Nemačkoj „doneti vrućinu na bojno polje“. Ukrajinska vlada je dala slična obećanja drugim zapadnim dobavljačima teškog naoružanja, koji su zabrinuti da bi njihova upotreba protiv ciljeva u Rusiji mogla ozbiljno da eskalira sukob. Zvaničnici u Kijevu su naveli da smatraju da je Krim deo njihove zemlje, a ne Rusije, i da je iz tog razloga podložan mogućim napadima zapadnim oružjem. Nemački ministar odbrane je rekla poslanicima da će od sledeće nedelje ukrajinski artiljerijski specijalisti započeti obuku za korišćenje nemačke varijante američkog raketnog sistema M270 "MARS 2". Berlin će poslati tri takva lansera u Ukrajinu, što je manje od prvobitnog plana za četiri, potvrdila je ona. Berlin je u utorak objavio o kvarovima naoružanja i vojne opreme koje je obećao da će poslati Ukrajini. Među teškim naoružanjem na listi su 54 oklopna transportera M113, 30 samohodnih protivvazdušnih topova "Gepard" i jedan protivvazdušni sistem "IRIS-T". Moskva je krajem februara pokrenula vojnu operaciju velikih razmera u Ukrajini nakon sedmogodišnjeg sukoba u Donbasu i zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma o prekidu vatre iz Minska. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili  su osmišljeni da regulišu status otcepljenih regiona unutar ukrajinske države, ali nikada nisu realizovani. Rusija sada zahteva da Kijev prizna ruski suverenitet nad Krimom i Lugansku i Donjecku Narodnu Republiku, te da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće ući u NATO. Takođe, Rusija je saopštila da je cilj operacije zaštita stanovništva, kao i demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.
Izvor: RT Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu. Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.