Region

Petak, 26.06.2009.

08:55

Svetska banka: BiH preti bankrot

Direktorka Svetske banke Džejn Armitaž kaže da se BiH suočava se s finansijskim kolapsom i da će Federacija BiH bankrotirati do kraja godine.

Izvor: Beta

Default images

"Ne možete sebi priuštiti ovakav sistem. Političari i javnost moraju shvatiti realnost da nemate novca da plaćate račune. Međunarodni monetarni fond (MMF) nudi dosta jeftinog novca koji vam treba. Ne da pokrije sav manjak nego da ga umanji", izjavila je Armitraž.

Prema njenim rečima, stend baj aranžman MMF-a uz značajnu finansijsku podršku drugih međunarodnih institucija, uključujući Svetsku banku, mogao bi pokriti deficit u koji je BiH zapala i tako sprečiti ekonomski kolaps.

"Sada je taj manjak u BiH osam odsto, MMF traži da se on svede na pet odsto kresanjem potrošnje i povećanjem prihoda. Ostatak bi bio pokriven od pomoći medjunarodne zajednice. Ali, ni ta pomoć nije zauvek, BiH mora što pre da postane samoodrživa. Od velike je važnosti za budućnost BIH da se vlasti vrate dogovoru sa MMF-om", kazala je ona.

Direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu kaže da BiH mora proći narednih nekoliko godina kroz mnoge teške reforme. "BiH duže vreme ima probleme, ali ih je kriza pogoršala i produbila. FBiH je već neko vreme na putu fiskalne neodrživosti, troškovi za socijalne kategorije su mnogo veći nego u regionu. Osim toga, imamo šablon javne potrošnje koja ne pogoduje ekonomskom rastu i zapošljavanju", navodi Armitaž.

Govoreći o velikim davanjima iz budžeta boračkim i socijalnim kategorijama u FBiH, Armitaž ističe da analize Svetske banke pokazuju da ona nisu usmerena ka siromašnima. BIH i MMF su prvo potpisali pismo o namerama kojim se predviđaju uštede u budžetu na uštrb invalidnina i primanja porodica poginulih boraca. MMF sada ne pristaje na reviziju tog dogovora sa BIH, te je ugovor o kreditiranju pod znakom pitanja.

"MMF je jasno rekao, 'izvinite, vi ste pre nekoliko dana napisali pismo o namerama u kojem ste se obavezali na neke stvari'. Ne može se telefonom menjati dogovor, a verujem da bi odlaganje aranžmana sa MMF-om od nekoliko meseci skupo koštalo BiH", upozorila je direktorka Svetske banke.

BIH: Potpisati aranžman sa MMF-om

Ministarstvo finansija BiH je zabrinuto "zbog odlaganja potpisivanja aranžmana BiH s MMF-om zato što vlasti u BiH nisu ispunile obaveze iz pisma o namerama". To ministarstvo ocenjuje da odlaganje sporazuma sa MMF-om ugrožava finansijsku stabilnost i međunarodni kredibilitet BiH i navodi da BiH "prioritetno mora što pre program s MMF-om o kreditiranju vratiti na pravi kolosek".

Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović kaže da je ekonomska situacija u BiH veoma teška i da, zbog toga, BiH mora da dogovori "stend baj" aranžman sa MMF-om.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: