Protest radnika Azotare u Pančevu

Izvor: RTS, 25.Dec.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest radnika "Azotare" u Pančevu

Radnici pančevačke "Azotare" blokirali ulaz u fabriku i prugu za prevoz robe iz Rafinerije i "Petrohemije", zahtevajući da predstavnici resornih ministarstava dođu i objasne šta će biti sa fabrikom.

Azotara Pančevo, nekada najveća fabrika amonijaka i veštačkog đubriva na Balkanu, mesecima ne radi, a više od hiljadu radnika četiri meseca nije dobilo platu. Vlasniku i direktorima ne dozvoljavaju da uđu u fabriku, a blokirali su i prugu za prevoz robe iz Rafinerije i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Petrohemije".

Radnici traže da resorni ministri dođu i obajsne im šta će biti sa fabrikom.

Rukovodstvo "Azotare" obećalo je radnicima da će 24. decembra dobiti platu i da će uvoznim amonijakom pokrenuti proizvodnju. Plate nisu stigle a iz Rusije je nabavljeno 750 tona amonijaka što je dovoljno za samo četiri dana proizvodnje. Zbog toga su radnici blokirali fabriku.

Radnici "Azotare" kažu da su pomoć tražili i od pokrajinskih i republičkih vlasti i da se niko nije zainteresovao za njihove probleme. Razgovarali su i sa ministrom poljoprivrede Sašom Draginom.

"Dragin nam je obećao da će na Vladi zastupati ono što je interes poljoprivrede, a to je da ima azotnu komponentu za prolećene useve", rekao je predsednik Samostalnog sindikata "Azotare" Milan Ivović.

Ivović je najavio da će radnici sutra blokirati put od Rafinerije i sprečiti drumski saobraćaj u tom delu.

Kupac ne ispunjava preuzete obaveze

Radnici smatraju da je za situaciju u fabrici kriva država jer je prodala fabriku, a da nije kontrolisala da li kupac ispunjava preuzete obaveze. Fabrika je prodata 2006. konzorcijumu dve litvanske kompanije i srpskog Univerzal holdinga.

Vlasnik Univerzala je Dušan Stupar, nekadašnji direktor Službe državne bezbednosti i najveći trgovac veštačkim đubrivom, u čijoj je firmi radio i sadašnji direktor "Azotare" Vujadin Janković.

Iako je obećano da će fabrika postati regionalni lider u proizvodnji veštačkog đubriva, pogon za proizvodnju biće uskoro prodat ruskoj kompaniji i razmontiran. U agenciji za privatizaciju kažu da su zbog toga konzorcijum kaznili sa 10 miliona evra.

"Azotara se upravo nalazi u kontroli odredaba ugovora o privatizaciji na inicijativu sindikata. Mi o tome ne možemo da govorimo dok se kontrola ne završi", kaže Vladislav Cvetković iz Agencije za privitizaciju.

U Agenciji za privatizaciju potvrđuju da u poslednje vreme dobijaju sve više zahteva za poništavanje loših privatizacija. Kažu da, po prijavama, proveravaju ugovore i kada utvrde da se oni nepoštuju, preduzimaju mere.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.