Bosanski Petrovac nema ni notara ni advokata

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Jan.2016, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bosanski Petrovac nema ni notara ni advokata

BOSANSKI PETROVAC - Stanovnici Bosanskog Petrovca će i dalje morati po pravnu uslugu advokata i notara ići van svog grada, jer na području opštine ne postoje niti advokatska niti notarska kancelarija.

Kako je saopšteno iz ove opštine, situacija ostaje nepromijenjena i pored presude Ustavnog suda FBiH koja otvara konkurenciju između notara i advokata. Iako je taj sud nedavno donio presudu da su određene odredbe Zakona o notarima neustavne i otvorio konkurenciju, pa bi određene >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << pravne poslove za građane mogli obavljati i advokati, za Bosanski Petrovac to ne donosi puno promjena, jer ova opština nema notara niti advokata.

"U ovom gradu nema registrovane nijedne advokatske kancelarije, koja bi nadomjestila nedostatak notara i koja bi eventualno preuzela pravne poslove od notara. Zakon o notarima odredio je cenzus od 20.000 stanovnika za ustanovljavanje notara, ali mi taj broj stanovnika nemamo", rekao je Zlatko Hujić, načelnik ove opštine. Dodao je da je reformom sudskog sistema u BiH Bosanski Petrovac izgubio Opštinski sud, pa su za njim nestali i advokati, dok notar nikada nije ni odobren.

"Rješenje je da se pronađe drugi model za otvaranje notarske kancelarije, zakon bi trebalo ili da smanji broj stanovnika potrebnih za otvaranje notara ili odredi da svaka opština mora imati barem jednog", mišljenja je Hujić.

Iz opštine navode da je u katastarskim knjigama ove opštine još veliki broj nekretnina za koje nisu provedeni ostavinski postupci, pa je otvaranje notarske kancelarije nužno.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Bosanski Petrovac nema ni notara ni advokata

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Jan.2016

BOSANSKI PETROVAC - Stanovnici Bosanskog Petrovca će i dalje morati po pravnu uslugu advokata i notara ići van svog grada, jer na području opštine ne postoje niti advokatska niti notarska kancelarija...Kako je saopšteno iz ove opštine, situacija ostaje nepromijenjena i pored presude Ustavnog suda...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.