VOZIO MOTOR 300 KM/H

Izvor: Kurir, 22.Nov.2010, 07:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOZIO MOTOR 300 KM/H

BEOGRAD - „Mnogi nikad više ne bi vozili brzo, ali, nažalost, takvu priliku više neće imati“, reči su Duška Radovića. A juče, da podsetimo, bio je Dan sećanja na žrtve stradale u saobraćajnim nesrećama. Zato, pamet u glavu!

BEOGRAD - „Mnogi nikad više ne bi vozili brzo, ali, nažalost, takvu priliku više neće imati“, reči su Duška Radovića. A juče, da podsetimo, bio je Dan sećanja na žrtve stradale u saobraćajnim nesrećama. Zato, pamet u glavu!
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Srbin koji je nedavno šokirao javnost pošto je uhvaćen dok je nekadašnjim autoputem Bratstva i jedinstva u Hrvatskoj vozio brzinom od 248 km/h nije rekorder u kršenju saobraćajnih propisa.

Prema podacima MUP, srpski drumovi pamte vozača koji je od Beograda prema Subotici vozio brzinom od 256 km/h, a prekoračio je brzinu za 136 km/h. Najpijaniji vozač zatečen za volanom u krvi je imao neverovatnih 5,1 promil alkohola u krvi, dok je među damama vozačima rekorderka jedna koja je imala 3,7 promila alkohola u krvi, a nije pevačica.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost podseća na primer vozača koji je prošle godine snimljen na autoputu kako čita novine pri brzini od 170 kilometara na čas.

- To spada u nasilničku vožnju i tako nešto može da uradi samo čovek koji nije normalan, ili koji nije svestan opasnosti. To rade neobrazovani i neinformisani ljudi, koji ne znaju da se svi kreš testovi rade na brzini od 64 kilometra na sat - kaže Okanović.

Da nekim vozačima život nije mio pokazuje i primer motocikliste koji je autoputem kod aerodroma „Nikola Tesla“ kod Beograda vozio brzinom od 300 km/h. Pored ovog primera, profesor Milan Vujanić, šef katedre za bezbednost u saobraćaju na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, podseća i na srpskog motociklistu koji se usudio da kanjonom Morače vozi brzinom od 240 km/h.

- Pri brzini od 300km/h, vozač za jednu sekundu pređe 84 metra. Ako neko izađe na 100 metara ispred njega, posle 1,1 sekunde dolazi do sudara, a vozač nije stigao ni da reaguje. Strašno je to što brzina radi i zato je svuda u svetu u gradu brzina smanjena sa 60 na 50 kilometara na sat, a to je spasilo 20 odsto više ljudi - kaže Vujanić.

Simić: Smrtnost manja 25 odsto

- Uprava saobraćajne policije MUP Srbije, u saradnji sa svim institucijama koje se bave bezbednošću saobraćaja, vršiće promotivne akcije koje će na najefikasniji način uticati na veću bezbednost u saobraćaju - rekao je Dragiša Simić, načelnik Uprave saobraćajne policije MUP Srbije, za Kurir.

- Novi zakon o bezbednosti saobraćaja pokazao je izuzetne pozitivne efekte, što se najbolje vidi iz činjenice da je smrtnost u udesima od početka njegove primene manja za 25 odsto - rekao je Simić i podsetio da su najčešći uzroci saobraćajnih nesreća neprilagođena brzina, vožnja u pijanom stanju, preticanje u nepreglednoj krivini...

Najgori primeri kršenja propisa

300 km/h vozio motociklista autoputem kod Beograda

256 km/h najveća brzina zabeležena u Srbiji na autoputu Beograd-Subotica

240 km/h vozio motociklista u kanjonu reke Morače

5,1 promil najveća količina alkohola u krvi izmerena kod vozača u Novom Sadu

3,7 promila alkohola u krvi zabeleženo kod žene vozača

7 osoba zatečeno u automobilu namenjenom za pet osoba

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.