Kineska sonda Ćange-6 sletela na dalju stranu Meseca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2024, 08:27

Kineska sonda "Ćang'e-6" sletela na dalju stranu Meseca

Kineska sonda "Ćang'e-6" sletela je danas na dalju stranu Meseca, gde će prikupiti uzorke prvi put u istoriji čovečanstva, saopštila je Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA).

Sonda je poletela ka Mesecu 3. maja, a sletela je danas u 6.23 sati po pekinškom vremenu, prenosi Sinhua.

Tokom sletanja je korišćen autonomni vizuelni sistem za izbegavanje prepreka koji uz pomoć kamere bira relativno sigurnu zonu za sletanje, na osnovu svetlosti i tame na površini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Meseca.

Sonda je zatim lebdela na 100 metara od Meseca, birajući konačno mesto za sletanje koristeći 3D skener.

Kada je konačno izabrano mesto za sletanje, motor sonde je isključen i ona se spustila slobodnim padom, zaštićena sigurnosnim jastukom.

Zadatak sonde je prikupljanje i vraćanje na Zemlju uzoraka sa dalje strane Meseca, što je prvi takav poduhvat u istoriji čovečanstva.

Ekspert Kineske korporacije za vazduhoplovnu nauku i tehnologiju Huang Hao objasio je da je za ovu misiju izabran krater na Mesecu pod nazivom "Apollo Basin", zbog pogodnih uslova za komunikaciju i telemetriju, kao i zbog svoje relativno ravne površine.

Površina dalje strane Meseca je, inače, grublja od bliže.

Huang je naveo da sonda poseduje više senzora, uključujući mikrotalasni, laserski i optiči senzor koji mogu da mere razdaljinu i brzinu, ali i da detektuju prepreke na površini Meseca.

Prikupljanje uzoraka sa Meseca trajaće dva dana, kako sa površine, tako i kopanjem potpovršinskih materijala.

Pošto je upravljanje sondom otežano zbog slabog signala na daljoj strani Meseca, operacija će efektivno trajati 14 sati, a sonda ima mogućnost da neke odluke donosi samostalno, bez instrukcija ljudi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kineska letelica uspešno sletela na mračnu stranu Meseca

Izvor: Radio 021, 02.Jun.2024

Kineska Nacionalna svemirska uprava (CNSA) javila je da je jutros kineska letelica Čange 6 uspešno sletela na tamnu stranu meseca, gde treba da prikuplja uzorke i kasnije ih vrati na Zemlju.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.