OEBS kritikuje vlasti u pokrajini zbog položaja povratnika

Izvor: Blic, Tanjug, 13.Nov.2009, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS kritikuje vlasti u pokrajini zbog položaja povratnika

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saopštila je u u Prištini da privremene institucije samouprave ne ispunjavaju svoju obavezu da pomognu ljudima koji su se vratili na Kosovo i Metohiju.

U izveštaju OEBS je navedeno da je albanska većina u pokrajini preduzela malo konkretnih koraka od kada je 2007. godine usvojena strategija za reintegraciju povratnika kao što nije odvojeno dovoljno sredatava za sprovođenje specifičnih programa namenjenih takvim licima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Takođe se ukazuje na nedovoljnu pomoć institucija u Prištini u pogledu smeštaja, obrazovanja, zdravstvene zaštite i zaposlenja, što predstavlja ozbiljan problem za reinteraciju pojedinaca i porodica, pogodovo u zajednicama koje nisu albanske.

"Pozivamo centralne i lokalne vlasti da pomognu tim ranjivim grupama tako što će im nameniti neophodna sredstva, povećati koordinaciju i podeliti informacije sa njima, kao što je preporučeno u izveštaju," izjavio je ambasador Verner Almhofer koji je na čelu misije OEBS na Kosmetu.

Kako je navedeno na sajtu OEBS, ovaj izveštaj je zasnovan na redovnim osmatranjima koja panevropska organizacija obavlja u pogledu ljudskih prava, učešća zajednica u procesu donošenja odluka i zaštite i unapređenja njihovih prava.

Kako su primetili mediji, institucije u Prištini nisu komentarisale izvještaj OEBS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.