Savet Evrope kritikuje uslove za pritvor u policijskim stanicama

Izvor: Politika, 30.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet Evrope kritikuje uslove za pritvor u policijskim stanicama

Komisija MUP-a za praćenje i sprovođenje Evropske konvencije o sprečavanju mučenja, nečovečnih kazni ili postupaka ispitaće navedene slučajeve

Bejzbol palice, gvozdene šipke i drveni štapovi ostavljeni na upadljivim mestima u policijskim stanicama koje je obišla delegacija Komiteta Saveta Evrope za borbu protiv torture začudili su njene članove prilikom posete 2007. godine. U izveštaju o ovoj poseti, koji je objavljen tek polovinom januara ove godine, navodi se da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je tokom posete dobijen određen broj prijava o fizičkom zlostavljanju privedenih osoba. Prilikom boravka u Srbiji, delegacija je čula svedočenja o policijskim udarcima pesnicama ili pendrekom. Tako se u izveštaju navodi tvrdnja jednog maloletnika, koga je delegacija intervjuisala u Beogradskom okružnom zatvoru. Njega su, kako je kazao, prilikom privođenja u aprilu 2007. godine, udarali pesnicama u levo uho, a potom šamarali, i šutirali tokom ispitivanja u policijskoj stanici u Beogradu dok je lisicama bio razapet između radijatora i stola. Maltretiranje je prestalo pošto je potpisao priznanje, a njegove navode potvrđuju i nalazi iz medicinskog dosijea maloletnika.

Iako su konstatovana izvesna poboljšanja u odnosu na prethodnu posetu 2004. godine, loš policijski tretman je, sudeći po izveštaju, i dalje prisutan u Srbiji. Zabrinjava i činjenica da je veličina loše provetrenih i loše grejanih ćelija u tri policijske stanice iznosila između dva i pet kvadratnih metara i da u njima gotovo da nije bilo prirodnog svetla.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova tvrde da je ministar izdao nalog da se svaki od navedenih slučajeva ispita, ali, kako im je izveštaj dostavljen krajem prošle godine, vremenski period je previše kratak da bi se saopštili konkretniji podaci.

„Što se tiče postupanja u pritvorskim jedinicama i eventualnim zloupotrebama službenog položaja, MUP će ispitati sve navode. U sastavu Ministarstva postoji Komisija za praćenje i sprovođenje Evropske konvencije o sprečavanju mučenja, nečovečnih kazni ili postupaka, kao i Sektor unutrašnje kontrole, koji će ispitati svaki od navedenih slučajeva”, stoji u šturom pisanom odgovoru koji je MUP dostavio „Politici” tek posle četrnaest dana upornog insistiranja.

U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava objašnjavaju da je Srbija članica Evropske konvencije o sprečavanju mučenja i nehumanih ili ponižavajućih kazni ili postupaka, čijom se ratifikacijom obavezala da dozvoli članovima Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nehumanih ili ponižavajućih kazni ili postupaka da posete lica koje su javne vlasti lišile slobode u svakom mestu koje je u okviru njene nadležnosti.

Nakon posete u novembru 2007. godine, delegacija Evropskog komitetaje u aprilu 2008. dostavila nacrt izveštaja o stanju ljudskih prava u zatvorskim ustanovama Vladi Republike Srbije na komentare. Vlada je 18. septembra 2008. godine prihvatila informaciju o odgovoru na nacrt izveštaja o poseti delegacije Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovečnih ili ponižavajućih kazni ili postupakakoji je po uobičajenoj proceduri dostavljen Savetu Evrope, navode u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava. Ovi odgovori se, ističu, isključivo odnose na mere koje Srbija preduzima u cilju zaštite lica lišenih slobode od eventualnih akata torture, nehumanih i drugih ponižavajućih kazni ili postupaka.

Podsetimo, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je 5. i 6. novembra 2008.godine u Ženevi na 41. zasedanjuKomiteta protiv torture UN predstavilo inicijalni izveštaj o sprovođenju Konvencije protiv mučenja i drugih svirepih,nehumanih ili ponižavajućih kazni ili postupaka, za period od 1992. do 2003. godine.

„U tom izveštaju date su informacije o izvršenju krivičnih sankcija, nadzorom nad sprovođenjem izvršenja krivičnih sankcija, zdravstvenom zaštitom osuđenih i pritvorenih lica, funkcionisanje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u vezi sa članom 11 Konvencije”, navodi se u dopisu Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Prilikom posete Komiteta Saveta Evrope uočeno je i alarmantno stanje u pretrpanim srpskim zatvorima. Tako se u zatvoru u Zabeli, kako piše u izveštaju, oseća atmosfera straha, te zatvorenici u sedmom paviljonu tvrde da im se preti batinama ukoliko se na nešto požale.

Damir Joka, načelnik odeljenja za tretman u Upravi za izvršenje zavodskih sankcija, kaže da je odgovor Ministarstva pravde na ovaj izveštaj potvrdan, ali da će se o svemu detaljnije izjasniti zvaničnim saopštenjem polovinom februara.

Branka Mališ

[objavljeno: 31/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.