Izvor: RTS, 01.Okt.2023, 06:51

Међусобне оптужбе за нападе дроновима; Три украјинска теретна брода испловила из црноморских лука

Рат у Украјини – 584. дан. Кијев и Москва међусобно се оптужују за нападе дроновима. Украјински званичници тврде да је оборено 16 од 30 руских беспилотних летелица лансираних током ноћи, док руски саопштавају да je уништенo шест дронова изнад два руска региона. Три украјинска >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << теретна брода, после утовара, испловила су из украјинских црноморских лука.
Док се у Украјини воде жестоке борбе и наставља свакодневни обрачун дроновима, Русија је у суботу први пут обележила Дан уједињења нових региона са Руском Федерацијом. Реч је о четири области у Украјини чије је припајање Москва прогласила пре годину дана.

Председник Русије Владимир Путин честитао је грађанима Доњецке, Луганске, Запорошке и Херсонске области и рекао да се пре годину дана десио одлучујући, историјски и судбоносни догађај, пошто су потписани споразуми о пријему четири нова субјекта Федерације.
Русија ће наставити специјалну војну операцију све док потпуно не уништи "нацистички режим у Украјини" и ослободи "своје исконске територије", изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев и истакао да ће у саставу Русије бити још више нових територија.
За то време, украјински председник Володимир Зеленски отворио је у Кијеву први интернационални форум одбрамбене индустрије на којем је учестовло више од 30 земаља и 250 компанија које се баве производњом оружја.
Зеленски је рекао да је Украјина спремна да постане међународни центар војне производње и напоменуо да власти у Кијеву могу да понуде посебне услове компанијама које су спремне да развијају производњу оружја заједно са Украјином.
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ посетио је Одесу, где је поновио да ЕУ одлучно пружа војну, економску, политичку и дипломатску подршку Украјини.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.