Dulić: Gradnja tek nakon zakona

Izvor: B92, 17.Jun.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić: Gradnja tek nakon zakona

Beograd -- Luka "Beograd" će moći da gradi komercijalne objekte tek nakon usvajanja Zakona o planiranju, uz plaćanje realne zemljišne naknade, kaže ministar Oliver Dulić.

Tek posle stupanja zakona na snagu i donošenja uredbe koja će regulisati kupovinu zemljišta, Luka "Beograd" kao i druga preduzeća moći će da u roku od tri godine pravo korišćenja uz naknadu konvertuju u pravo svojine ukoliko žele da na tom prostoru grade objekte u nekoj drugoj delatnosti, izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Oliver Dulić u "Poligrafu" TV B92.

"Dok god Luka 'Beograd' želi da gradi magacine, stanice, pretovarnice, uredno će dobijati dozvole, a ukoliko želi da na tom zemljištu gradi stambene i objekte za komercijalne svrhe, moraće da plati tržišnu cenu tog zemljišta, uz revalorizaciju", rekao je ministar za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine.

Dulić je najavio da će se pri određivanju naknade primenjivati posebna uredba koja će biti doneta vrlo brzo posle donošenja ovog zakona, najverovatnije oko 15. jula.

"Nama jeste namera i cilj da lica koja su kupila kompanije radi sprovođenja jedne delatnosti znajući da će to biti atraktivna lokacija za građevinsko zemljište i sada žele da prevedu to pravo korišćenja u pravo svojine, plate realnu cenu tih kompanija, koja će biti definisana uredbom", rekao je Dulić.

Od naplaćenog novca 50 odsto će se slivati u budžet opština, a 50 u Fond za restituciju, naveo je ministar.

Novi zakon o izgradnji i prostornom planiranju će pokušati da zaštiti građane od nesavesnih investitora, rekao je on.

"Postojaće liste savesnih i nesavesnih investitora, u koju će građani moći da imaju uvid pre potpisivanja ugovora o kupovini stana", kazao je Dulić.

On je naveo da u Srbiji postoji oko 450.000 nelegalno izgrađenih objekata.

"Kada je reč o objektima izgrađenim pre 2003. godine, umesto glavnog projekta koji je do sada tražen, biće dovoljna samo tehnička dokumentacija. Očekujemo da će 60 do 70 odsto bespravnih objekata biti legalizovano i naš cilj je da se to završi za dve godine", kazao je ministar.

On je rekao da se sada vodi debata o tome šta učiniti sa objektima bespravno izgrađenim posle 2003. godine, a njih je samo u Beogradu oko 50.000.

"Nikada neće moći da se legalizuju objekti koji su građeni na klizištima ili močvarnom prostoru, objekti od materijala koji nisu odgovarajući za gradnju kao i objekti koji se nalaze u zaštićenim kulturnim ili ekološkim zonama", naveo je Dulić.

Prema njegovim rečima, nikada neće moći da se legalizuju ni objekti građeni na tuđoj svojini, putnim i infrastrukturnim koridorima.

On je najavio i bolju koordinaciju sa Ministarstvom pravde i sudovima kako se ne bi dešavalo da jedan stan bude više puta overavan u različitim sudovima.

Možete pogledati snimak gostovanja Olivera Dulića u emisiji "Poligraf".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.