Vlada Srbije u 2010. ukida krizni porez na visoke plate!

Izvor: S media, 16.Nov.2009, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije u 2010. ukida krizni porez na visoke plate!

Zakon o privremenom smanjenju plata u javnom sektoru, kojim su bile dodatno oporezovane plate državnih službenika veće od 40.000 dinara, prestaje da važi od Nove godine

U aprilu ove godine Vlada Srbije je donela zakon prema kojem je ministrima, poslanicima, državnim službenicima i nekim radnicima javnih preduzeća naplaćivan ekstraporez od 10 odsto na deo plate koji je veći od 40.000 dinara. Ako je plata bila 45.000 dinara, oporezivan je deo od 5.000, i to je iznosilo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << svega 500 dinara mesečno. Oni koji su imali plate iznad 100.000, morali su državi da plaćaju 15 odsto poreza, dok je najveća plata bila ograničena na šest prosečnih u zemlji i iznosila je oko 186.000 dinara.

Ministarka finansija Diana Dragutinović kaže za Preš da efekti zakona i nisu bili veliki jer je obuhvatao mali broj ljudi. Zbog toga ministarka smatra da bi bilo „u redu" da se porez ukine.

- U javnim preduzećima i administraciji ima svega 20 odsto zaposlenih čije plate prelaze 40.000 dinara. Ja ne volim diskriminaciju i ne volim da jedni plaćaju nešto, a drugi ne - izjavila je ministarka.

U fond solidarnosti su na ime ekstraporeza prikupljene 1,2 milijarde dinara (12,9 miliona evra). Ministarka Dragutinović kaže za Preš da će ostatak od 600 miliona biti ostavljen za ugrožene građane.

Ekonomisti tvrde da će 1,2 milijarde dinara, koliko je skupljeno u budžet zbog ekstraporeza, morati da nadoknade građani Srbije, i to preko poreza koji plaćaju državi. Ekonomista Milan Kovačević kaže za Preš da ne bi trebalo da se ukida ovaj porez dok ne krenemo iz ekonomske krize.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.