Bill Gates podržava laboratorijski puter: Revolucionarni ukus bez krava i ekoloških problema!

Izvor: Svet plus, 16.Jul.2024, 21:41

Bill Gates podržava laboratorijski puter: Revolucionarni ukus bez krava i ekoloških problema!

Puter iz laboratorije - Revolucionarna alternativa bez mleka koja obećava isti ukus kao pravi puter! Bill Gates kaže "odličnog je ukusa"!

Kalifornijski startap „Sejvor“, podržan od strane milijardera Bill Gatesa , razvija bezmlečne alternative kao što su sladoled, sir i mleko, koristeći napredan termohemijski proces. Ovaj postupak omogućava stvaranje molekula masti i njihovih lanaca od ugljen-dioksida, vodonika i kiseonika. Nedavno su predstavili novi puter koji ima >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << isti ukus kao tradicionalni.

Smanjenje potrošnje mesa i mlečnih proizvoda je ključni korak ka smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu, jer je stočarstvo jedan od glavnih izvora gasova sa efektom staklene bašte. „Sejvor“ tvrdi da njihovi proizvodi mogu značajno smanjiti ugljenični otisak u poređenju sa životinjskim proizvodima. Na primer, njihov puter oslobađa samo 0,8 grama ugljen-dioksida po kilogramu, dok proizvodnja tradicionalnog mlečnog putera oslobađa 16,9 kilograma po kilogramu.

Izvršna direktorka „Sejvora“, Katlin Aleksandar, izjavila je da su još uvek u predkomercijalnoj fazi i da rade na dobijanju dozvola za prodaju njihovog putera. Ne očekuju da će moći da započnu široku prodaju pre 2025. godine.

Iako su alternative mesu i mlečnim proizvodima sve popularnije, najveći izazov je zadržavanje originalnog ukusa. „Sejvor“ je sproveo neformalne degustacione panele sa desetinama ljudi, a u planu su i masovniji testovi.

Glavno pitanje je da li će kupci biti spremni da zamene svoje omiljene mlečne proizvode sintetičkim mastima. Promena navika može biti veliki izazov, ali Bill Gates veruje da prelazak na laboratorijski napravljene masti i ulja ima ogroman potencijal za smanjenje ugljeničnog otiska. Novi proces ne oslobađa gasove sa efektom staklene bašte, ne koristi poljoprivredno zemljište i troši hiljadu puta manje vode od tradicionalnog stočarstva, a najvažnije je da je ukus odličan, kao prava stvar.

Prema podacima UN-a, stočarstvo generiše 14,5 odsto ukupnih emisija gasova sa efektom staklene bašte.

 

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.