RT: Visoki diplomata EU izbegao pitanje ukrajinskih izbora

Izvor: Vostok.rs, 02.Okt.2023, 22:09

RT: Visoki diplomata EU izbegao pitanje ukrajinskih izbora

 
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj odbio je da da mišljenje o tome da li Ukrajina treba da održi predsedničke i parlamentarne izbore 2024. godine, govoreći tokom posete Kijevu.
„Što se tiče izbora u Ukrajini, to nije moja stvar. Ja sam zadužen za spoljne odnose EU, a ne za unutrašnju politiku bilo koje zemlje članice, a još manje Ukrajine“, izjavio je Borelj novinarima u ukrajinskoj prestonici u ponedeljak. U Ukrajini je zabranjeno održavanje izbora u vreme vanrednog stanja, koje je sada na snazi zbog sukoba sa Rusijom. Međutim, zapadni političari, uključujući Tinija Koksa, šefa Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, i nekoliko američkih senatora, vrše pritisak na Kijev da organizuje predsedničke i parlamentarne izbore sledeće godine. Republikanski senator Lindzi Grejem izjavio je u avgustu da izbori neće biti samo „čin prkosa ruskoj invaziji, već i zagrljaj demokratije i slobode“. Vašington post je prošle nedelje izvestio da su se ukrajinski zvaničnici opirali takvim pozivima iz SAD i EU. Izvori, koji su razgovarali sa listom, izjavili su da je održavanje glasanja širom zemlje u zemlji koja je uključena u veliki oružani sukob „praktično nemoguće i takođe nepromišljeno“. U junu je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio da izbori mogu da se održe tek nakon što se okončaju borbe sa Moskvom. Međutim, on se predomislio krajem avgusta, rekavši da bi glasanje moglo da se desi tokom sukoba ako se relevantni zakoni promene. Zelenski je uverio portugalsku RTP da će se kandidovati za reizbor ako do izbora ipak dođe i da neće napustiti svoju zemlju u teškoj situaciji. Supruga ukrajinskog predsednika, Elena Zelenskaja, izjavila je za Si-Bi-Es krajem septembra da će učešće njenog muža na izborima „zavisiti [od toga] da li će našem društvu biti potreban kao predsednik“. Ona je upozorila da „ako smatra da ukrajinsko društvo više ne želi da on bude predsednik, verovatno se neće kandidovati“. Zelenskaja je dodala da će podržati svog supružnika, šta god on odlučio.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.