Srbija da primeni dogovor s Kosovom

Izvor: B92, 29.Nov.2012, 01:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija da primeni dogovor s Kosovom

Beograd -- Austrijski vicekancelar i šef diplomatije Mihael Špindeleger kaže da Srbija treba da primeni sve sporazume, među njima i o integrisanom upravljanju prelazima.

"Pohvaljujem srpske lidere za nov podstrek koji su dali dijalogu i za odlučnost da ga vode. Ohrabruje i napredak u pripremama da se primeni sporazum o prelazima. Austrija želi da Srbija dostigne sledeću fazu na putu ka EU. Ali na kraju krajeva, to ipak zavisi od Srbije koja treba da primeni sve sporazume >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postignute sa Kosovom", kazao je on za "Blic".

Špindeleger kaže da veruje da su njegovi sagovornici u Beogradu spremni i da imaju liderske sposobnosti potrebne da se ispune svi uslovi vezani za Kosovo koje je Evropski savet postavio prošlog decembra. On je rekao da je Evropska komisija "jasno objasnila" da "niko ne traži od Srbije da prizna Kosovo".

"Ova formula jednostavno znači da su granice na Balkanu nacrtane. To znači da će svi budući sporazumi morati da budu zasnovani na konceptu nedeljivosti Kosova", rekao je Špindeleger.

Na pitanje šta je ideja za institucije na severu Kosova, Špindeleger je odgovorio da je "glavni cilj da sve etničke grupe imaju održivu perspektivu na teritoriji Kosova".

"Srbi u svim delovima Kosova treba da budu u mogućnosti da u potpunosti žive u skladu sa svojim identitetom - jezikom, religijom i kulturom - i izgrade sigurnu i bezbednu budućnost za naredne generacije. To ne bi smelo da znači njihovu izolaciju i segregaciju, kao ni obavezu da prekinu veze sa Srbijom. Ali podrška Beograda Srbima na Kosovu mora biti omogućena na transparentan i odgovoran način", rekao je Špindeleger.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Tomislav Nikolić,   Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Špindeleger u poseti Beogradu

Izvor: RTS, 29.Nov.2012

Mihael Špindeleger, ministar spoljnih poslova Austrije dolazi u jednodnevnu posetu Beogradu, gde će se sastati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem. ..Ministar spoljnih poslova Austrije Mihael Špindeleger stiže u jednodnevnu posetu Beogradu, gde će razgovarati sa...

Nastavak na RTS...

Špindeleger u Beogradu

Izvor: RTS, 29.Nov.2012

Sastankom sa premijerom Ivicom Dačićem, šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger započeo posetu Beogradu. Planirani i sastanci sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i potpredsednicima Vlade Aleksandrom Vučićem i Suzanom Grubješić...Vicekancelar i ministar spoljnih poslova Austrije Mihael...

Nastavak na RTS...

Špindeleger: Podrška evrointegracijama Srbije i bolni uslovi

Izvor: Politika, 29.Nov.2012

BEOGRAD – Austrija će nastaviti da podržava evrointegracije Srbije i na decembarskom sastanku Evropskog saveta ali za to postoje uslovi ponekad i bolni, poručio je danas u Beogradu vicekancelar i šef diplomatije Austrije Mihael Špindeleger...Posle susreta sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.