Neki se nadaju da smo jedva sklepali jednu Neveru. Napravili smo ih 16

Izvor: B92, 02.Jun.2021, 11:03

"Neki se nadaju da smo jedva sklepali jednu Neveru. Napravili smo ih 16"

Mate Rimac oglasio se na Fejsbuku dan nakon što je njegova kompanija predstavila produkcijsku verziju električnog hiperautomobila pod imenom Nevera.

Cena automobila je 2 miliona evra, a proizvodnja je, navode u Rimcu, ograničena na 150 jedinica. Prve isporuke kupcima kreću ove godine.

Rimac ističe da su ponosni na rezultate testiranja i odjeka u medijima.

"Ponosni smo na rezultate testiranja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nevere i globalnog odjeka u najjačim publikacijama. Velika je stvar da auto, koji je inače jedan od najkompleksnijih mogućih proizvoda, razvijen i proizveden u zemlji u kojoj nisu postojale kompetencije za takav poduhvat, smatran vrhuncem trenutno mogućeg - rekao bih sa punim pravom. Najsnažniji i najstartniji serijski auto ikad (dokazano testovima), najveći kapacitet baterije ikad u serijskom automobilu (120 kWh), najbrže punjenje (500 kW), najčvršća struktura ikad (70.000 Nm/°) itd."

"Neki naši dragi sugrađani se nadaju da smo "jedva sklepali" jedan primerak koji su novinari testirali pa da će neće doživeti proizvodnju 150 komada. Moraću vas razočarati - C2 projekat (sada Nevera) je ozbiljan projekat, za koji je već proizvedeno svih 16 prototipova (ne računajući platforme koje pravimo za jednog drugog proizvođača, kojih je proizveden gotovo isti broj) a novinari su testirali 3 različita automobila", objašnjava Mate Rimac.

"Na ovom slajdu je svaka slika jedan proizveden auto. Na žalost, većina tih automobila je, nakon testiranja na stazama i putu, morala na 'kreš' testiranje. Jedan od automobila koje su novinari vozili će takođe završiti na finalnim homologacijskim testovima. Btw, gotovo sve homologacijske testove (kojih je na hiljade) smo već prošli, sada radimo finalne testove... Dakle testiranja se ponavljaju više puta, obično se ne radi sertifikacijski test iz prve nego se testira više puta da se dobije sigurnost u prolazak uz svedoka tako da očekujemo finalnu EU i US sertifikaciju pre isporuke prvih Nevera kupcima", napisao je Rimac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.