Izvor: B92, 17.Jun.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treći slučaj novog gripa u Kataru

Dubai, Beč -- U Kataru je registrovan treći slučaj novog, meksičkog gripa, i to kod jedne maloletne osobe, saopštio je ministar zdravlja Abdula el Katani.

Prva dva slučaja obolevanja registrovana su kod dva dečaka. Novozaražena maloletna osoba, od 17 godina, doputovala je prošle subote iz Vašingtona u Katar i trenutno je zbrinuta u bolnici, saopštio je Katani.

Slučajevi obolelih od novog gripa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << registrovani su još u četiri druge zalivske države - Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kuvajtu i Bahreinu.

Novi slučaj u Austriji

Austrija je danas dobila osmi slučaj obolevanja od novog gripa (H1N1), pošto je pokrajinska bolnica u Klagenfurtu, na jugu zemlje, potvrdila infekciju ovim virusom kod jedne dvadesetpetogodišnje pacijentkinje.

Kako je saopšteno, kod pacijentkinje, koja je juče sa simptomima gripa primljena u bolnicu, pronađen je virus H1N1.

"Rezultat analize brisa, koja je sprovedena na bečkom Institutu za virologiju, pozitivan je", saopštio je ministar zdravlja pokrajine Koruška Peter Kajzer.

On je istakao da pacijentkinja uživa najbolji tretman i da ne postoji opasnost daljeg širenja. Ona će, kako je dodao, biti stacionarno lečena sve dok tri brisa u roku od tri dana ne budu negativna.

Osobe sa kojima je imala kontakt, prijatelji, poznanici, i oni u Beču, i oni sa kojima je imala tešnji kontakt na jednoj svadbi, proteklog vikenda u Ljubljani, već su pronađeni.

Njih su pronašle nadležne vlasti u Ljubljani i Beču i oni će dobiti recepte za odgovarajuće lekove radi prevencije", rekao je Kajzer.

On je naglasio da se videlo kod ostalih sedam obolelih da je novi grip sličan običnom i da se dobro leči.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.