Izvor: RTS, 07.Jul.2024, 09:22

Међународно тржиште "загрејало уље" на релацији Београд - Подгорица, шта диктира цену

Цена јестивог уља виша је за око 20 одсто него у истом периоду лане. Превирања на међународном тржишту преливају се и на регион, Црна Гора се жали да јој је Србија обуставила извоз, што је Србија демантовала. Професор Зоран Рајић каже да ЦЕФТА споразум јасно предвиђа >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << решење таквих проблема. Ипак, очекује стабилизацију на међународном тржишту.
Производња, цене и дистрибуција хране већ неколико година су оруђе глобално-политичких превирања која се преливају и на регион. Због чега у свету расте цена јестивог уља, како ће то утицати на домаћу производњу, а како на откупну цену сунцокрета? Да ли ће раст цена енергената утицати на раст цена хране?

Производња, цене и дистрибуција хране већ неколико година су оруђе глобално-политичких превирања која се преливају и на регион. Због чега у свету расте цена јестивог уља, како ће то утицати на домаћу производњу, а како на откупну цену сунцокрета? Да ли ће раст цена енергената утицати на раст цена хране?
После жалбе Црне Горе да им је Србија обуставила извоз уља и после демантија са наше стране, шира јавност је сазнала неколико ствари. Једна од њих је да је цена јестивог уља на међународном тржишту порасла.
Професор Зоран Рајић, директор Института за агроекономију каже да када је реч о овом конкретном проблему на релацији Србија-Црна Гора, у ЦЕФТА споразуму је јасно регулисано како се ти проблеми решавају.
"Значи Црна Гора, уколико има примедбе, било која од тих земаља, то се решава преко заједничког комитета и ја очекујем да ће се управо у оквиру рада тог заједничког комитета и ови проблеми решити“, каже Рајић.
У вези са овим питањем Црна Гора може да изнесе приговор ЦЕФТИ, а Србија као противаргумент може да изнесе да смо у првих шест месеци ове године извезли у Црну Гору готово више од 60 одсто уља у односу на исти период прошле године.
Поставља се питање да ли има неких индиција да се ради о реекспорту, дакле да Црна Гора српско уље даље извози у Албанију или на КиМ или да га складишти зато што се боје да ће бити несташица или да ће бити прескупо.
Рајић оцењује да турбуленције на међународном тржишту постоје, а да постоји бојазан да ће бити поскупљења цене уља.
"У сваком случају, уколико земље не буду задовољне одлукама тог заједничког комитета или договор не буде постигнут, увек постоји арбитража“, каже професор Рајић.
Зашто је Црна Гора увезла 60 одсто више уља
Напомиње да нема податке зашто је Црна Гора увезла 60 одсто више уља.
Када је реч о ценама уља на међународном тржишту, Рајић каже да је према извештају ФОА, цене биљних уља порасле за неких осам индексних поена на почетку ове године.
"Главни удар је уследио у мају, када су цене сунцокретовог уља скочиле нешто преко 1000 долара по тони. Само ћу вам рећи да су прошле године Руси, као један од највећих извозника, извозили по цени негде око 800 долара, то је најбоља релација“, напоменуо је.
Цена сунцокрета је тренутно на око 55 динара, а пре три године цена цунцокрета је била 70 динара. Јест, а пре тога је била 30 и нешто. Тако да, наравно, увек постоји бојазан. Кад имате забране, или увоза или извоза, као у овом случају, да ли су оне усмене или не, онда је увек ризик да ћете се то да прелити на, односно, ћете осетити то наши произвођачи.
Храна као оруђе
Рајић очекује да ће на међународном тржишту доћи до стабилизације тржишта.
"Храна је одувек била оруђе, само долази то до изражаја у кризним временима. У трговини нема неважног олимпијског гесла, важно је учествовати. Просто овде немојте излазити на тржиште уколико нисте конкурентни. На пример, Украјина је истисла Русију са турског тржишта, а Русија је њих истисла са индијског и кинеског. Европа истисла Руске, Украјинске и Белоруске. Просто је једна борба која се одвијала“, навео је Рајић.
На питање да ли ће после несташице енергената доћи и до несташице хране, професор Рајић каже да не очекује несташице, али да је питање каква ће бити цена.
Говорећи о томе како ће се друга поскупљења одразити на цене хране каже да све зависи колико трошкови транспорта учествују у укупним трошковима.
"Међутим, не треба заборавити да наши пољопривредници имају додатне олакшице. Знате и сами да је њихова цена горива далеко нижа од оне коју плаћају остали грађани, тако да колико та мера остане и у наредном периоду, то ће бити добро за све нас“, каже Рајић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.