Izvor: RTS, 11.Jul.2024, 06:02

Блинкен: Авиони Ф-16 иду ка Украјини; Ваздушни удари на обе стране доносе нове жртве

Рат у Украјини – 869. дан. Јенс Столтенберг на самиту НАТО-а у Вашингтону представио петоделни пакет помоћи Кијеву. Државни секретар САД Ентони Блинкен тврди да се пошиљка ловаца Ф-16 које су обезбедиле Данска и Холандија креће ка Украјини. Нови британски премијер >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << дао "зелено светло" употребу ракета "сторм шедоу" за гађање циљева у Русији. Кремљ упозорава да ће тај чин изазвати даљу ескалацију.
Ракетни удари обеју страна настављају се несмањеном жестином. На мети украјинских пројектила поново се нашла погранична руска област Белгорода.
Локалне власти тврде да је једна особа погинула, а седам повређено у гранатирању града Шебекина.
Са друге стране, власти Одеске области наводе да су две особе погинуле у ракетирању лучке инфраструктуре.
У ракетном нападу на Николајев, према локалном начелнику, погинула је једна, а рањено осам особа. Наводи се да је погођен цивилни објекат у граду Вознесенску.
На дипломатском плану, другог дана самита НАТО у Вашингтону, генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг рекао је да се пакет помоћи Украјини састоји од пет делова и да очекује од земаља чланица да се око њега сложе.
Државни секретар САД Ентони Блинкен истакао је да ''у овом тренутку'' пошиљка борбених авиона Ф-16, које су обезбедиле Данска и Холандија, иде ка Украјини.
Тој "авионској коалицији" придружила се и Норвешка, најавивши слање шест ловаца Ф-16.
У нацрту завршне декларације Самита у Вашингтону наводи се да се Кијев "неповратно" креће ка чланству у Алијанси.
Истовремено, нови шеф британске владе Кир Стармер јасно је ставио до знања да Украјина може да користи британске ракете "сторм шедоу" за гађање војних циљева на територији Русије.
У реакцији Кремља наглашава се да је то "још један неодговоран корак који води ка ескалацији."

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.