Prigovor zbog nepravilnosti na NBG, RIK stavlja tačku

Izvor: B92, 05.Maj.2016, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prigovor zbog nepravilnosti na NBG, RIK stavlja tačku

Beograd -- Rok za ulaganje prigovora na vanredne parlamentarne izbore ponovljene na 15 biračkih mesta istekao je u 20 sati. RIK uskoro treba da proglasi konačne rezultate.

U Skupštini Srbije je u toku sednica Republičke izborne komisije, na čijem je dnevnom redu utvrđivanje konačnih rezultata parlamentarnih izbora u Srbiji.

Republička izborna komisija večeras bi trebalo da proglasi konačne rezultate >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vanrednih parlamentarnih izbora nakon ponovoljenog glasanja u 15 izbornih jedinica 4. maja.

Prigovor je podneo Dragan Obradović zbog nepravilnosti u sprovođenju ponovljenog glasanja na biračkom mestu 22 na Novom Beogradu, koji je naveo da mu je prilikom dolaska na biračko mesto prišla grupa ljudi pozivajući ga da glasa za Dveri-DSS, a da je među njima bio i lider "Dosta je bilo" Saša Radulović.

RIK pre saopštavanja konačnih rezultata treba da se izjasni o tom prigovoru.

Na sednici se povela rasprava o neregularnostima na biračkim mestima na Kosovu i Metohiji gde su utvrđene nepravilnosti i čime bi one trebalo da rezultiraju.

Predstavnici DSS, Dveri, "Dosta je bilo" ukazali su da je na Kosovu i Metohiji bilo dosta neregularnosti, a posebno su ukazali na selo Lešak, smatrajući da to mora da rezultira krivičnim prijavama, ali i promenom Upustva za sprovođenje izbora na Kosovu i Metohiji i reformom izbornog zakonodavstva.

Predstavnik "Levice Srbije" je tražio da se ponovo prebroje glasački listići sa Kosova i Metohije, tvrdeći da je na jednom biračkom mestu u Leposaviću došlo do krađe glasova u korist SNS.

Predsednik RIK-a Dejan Djurđević rekao je da je ko god je tražio uvid u birački materijal dobio to pravo, da su oni koji su to tražili prvo pregledali vreće sa Kosova i Metohije, da su ukazali na Leposavić, te da nema ništa protiv da se članova tog biračkog odbora podnesu krivične prijave.

"Ali, u ovoj fazi kasno je da osim ovih 15 biračkih mesta na kojima je juče ponovljeno glasanje bilo šta proveravamo. Nemam razloga da štitim nijednog člana biračkog odbora", rekao je Djurđević.

Govoreći o Upustvu za sprovođenje izbora na Kosovu i Metohiji, objasnio je da su izbori tamo sprovedeni po pravilima i uputstvima iz 2014. i 2012. godine.

Nakon rasprave, RIK bi trebalo da saopšti zvanične i konačne rezultate izbora sa 100 odsto obrađenih biračkih mesta.

Do ovog trenutka poznati su rezultati sa 99,99 odsto obrađenih biračkih mesta i prema podacima RIK-a najviše glasova osvojila je lista oko SNS 48,25 odsto, zatim SPS-JS 10,95, SRS 8,10 odsto, "Dosta je bilo" 6,02 odsto, DS 6,02 odsto glasova, Dveri-DSS 5,03 odsto, SDS-LDP-LSV 5,02 odsto, SVM 1,50 odsto, lista Muamera Zukorlića 0,86 odsto, SDA Sandžaka 0,80 odsto, Zelena stranka 0,63 odsto, Partija za demokratsko delovanje 0,43 odsto.

To znači da je u skupštini SNS dobio 131 mandat, SPS-JS 29 mandata, SRS 22, DS 16, "Dosta je bilo" 16, Dveri-DSS 13, SDS-LDP-LSV 13, SVM četiri, Zukorlić dva, SDA Sandžaka dva mandata, Partija za demokratsko delovanje i Zelena stranka po jedan mandat.

Kako je koalicija Dveri-DSS nakon ponovljenih izbora prešla cenzus i dobila 13 mandata, slika parlamenta koju smo imali nakon 24. aprila se veoma promenila. Opširnije u posebnoj vesti.

Kako će izgledati sledeći saziv Narodne skupštine Republike Srbije pročitajte u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istekao rok za prigovore na jučerašnje ponovljene izbore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2016

Večeras u 20 sati je istekao rok za podnošenje prigovora na ponovljene vanredne parlamentarne izbore, održane u sredu, 4. maja, na 15 biračkih mesta u Srbiji...Republička izborna komisija večeras bi trebalo da proglasi ukupne konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, na kojima...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.