Izvor: JUGpress.com, 04.Jul.2024, 17:27

GRECO: Srbija zadovoljavajuće primenila samo jednu od 24 preporuke za sprečavanje korupcije

BEOGRAD

Od 24 preporuke – deset je delimično primenjeno, a 13 nije sprovedeno.

Grupa država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) objavila je danas izveštaj o Srbiji u kojem je zaključeno da je na zadovoljavajući način primenjena samo jedna od 24 preporuke navedene u Izveštaju o evaluaciji pete runde.

Ocenjeno je da je napredak ostvaren u primeni preporuka koje su date u Izveštaju pete runde evaluacije 2021. godine o sprečavanju korupcije i unapređenju >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << integriteta centralne vlade i agencije za sprovođenje zakona u toj oblasti.

Od 24 preporuke, kako je zaključeno, deset je delimično primenjeno, a 13 nije sprovedeno.

Preporuka koja je ispunjena na zadovoljavajući način tiče se toga da se što pre ustanovi telo odgovorno za evidentiranje i vrednovanje poklona i da vrednost povremenih poklona koje mogu da zadrže policijski službenici bude znatno smanjena.

U saopštenju GRECO navedeno je da će u narednih 18 meseci biti potreban dalji napredak kako bi se postigao adekvatan nivo usklađenosti sa preporukama.

Šef delegacije Srbije pozvan je da dostavi dodatne informacije u vezi sa sprovođenjem preostalih preporuka, odnosno preporuka I- XXI i od XXIII-XXIV do 31. decembra 2025. godine.

FoNet

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Transparentnost: Propuštene prilike za prevenciju korupcije u izvršnoj vlasti i policiji

Izvor: Danas, 05.Jul.2024, 12:56

Ocena GRECO-a da je Srbija za dve godine ispunila samo jednu od 24 preporuke iz petog kruga evaluacije dovodi u pitanje postojanje strateškog opredeljenja i volja za suzbijanje korupcije, ali i potvrđuje nalaze TS sa početka ove godine, kažu iz Transparentnosti Srbija.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.