Izvor: JUGpress.com, 04.Dec.2023, 19:05

Ministarka Begović posetila Leskovac

LESKOVAC

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović tokom posete Leskovcu obišla je Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju i Naučni klub, a nakon toga i gradilište Startap centra, gde se obratila medijima.

„Obilazimo sve što je u vezi sa našom delatnošću, a to su nauka i inovacije. Centar za stručno usavršavanje je sjajan centar, sa uposlenicima koji su posvećeni i imaju veliku želju da nauku približe građanima. To >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i jeste jedan od cilj našeg ministarstva, da nauka komunicira mnogo bolje sa našim građanima, a posebno sa razvojem novih tehnologija koje često unose sumnju i zebnju među građane samo zato što, možda, i mi kao naučnici im ne obajsnimo dovoljno o čemu se radi.“

Što se gradnje Regionalnog startap centra tiče, ministarka Begović kaže da se radi o delu aktivnosti vezan za razvoj inovacija i komunikaciju sa privatnim sektorom.

“Startap kompanije predstavljaju kompanije koje su zasnovane na nekim inovativnim idejama i često mnogo brže mogu da napreduju od klasičnih kompanija i klaičnih biznisa. Ovaj centar imaće oko 500 kvadrata, sa amfiteatrom, izdvojenim delom za kompanije, a koji bi trebalo da bude regionalni centar okupljanja budućih startapa, malih porodičnih kompanija sa inovativnim idejama, a trebalo bi da im pruži i mentorsku i savetodavnu podršku, ali i finansijsku podršku, pošto će raditi preko NTP Niš, koji će pružati zainteresovanima obuke i predstavljati kanal preko kojeg će i ministarstvo komunicirati sa ovim regionalnim centrima.”

Vlada Republike Srbije ulaže 85 miliona dinara za izgradnju infrastrukture, a nakon toga sledi tehnološko opremanje, za šta će se tek planirati novac. Rok za završetak radova je do kraja 2024. godine.

Ministarka Begović je pomenula i da je otvoren još jedan novi program, koji se odnosi na podršku inkubatorima.

„Inkubatori treba da budu mesta u samoj Akademiji, da pomognu studentima, profesorima, istraživačima, da prepoznaju šta je to inovacija, šta može sa tom inovacijom da se radi, kako se, npr. štiti intelektualna svojina, kako se otvara startap kompanija i da pruže svu tu podršku da se ideja iz nečije glave pretvori u konkretan proizvod i konkretnu uslugu. Mi smo otvaranje jednog ovakvog inkubatora podržali u Tehnološkom fakultetu, koji je dobio sredstva u vrednosti od pet miliona dinara. Oni će svoj rad započeti sledeće godine. Ideja nam je da dođemo do svakog inovatora u Srbiji, što znači da ne morate da imate jak univerzitetski centar, zato postoje ovi regionalni startap centri… Hoćemo da dođemo do svačije ideje jer su ljudi naše najveće bogatstvo i mi želimo da, gde god da oni žive, im damo šansu da svoje ideje pretvore u nešto konkretno.“ (kraj)IS/SM

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Inkubator na Tehnološkom fakultetu počinje da radi dogodine

Izvor: JUGpress.com, 05.Dec.2023, 10:06

LESKOVAC..Inkubator na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu trebalo bi da počne da radi sledeće, 2024. godine, najavila je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović...Ona je dodala da je otvaranje ovog inkubatora podržano sa pet miliona dinara...„Inkubatori treba da budu mesta...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.