Košarkaši Srbije ubedljivo poraženi od Amerikanaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jul.2024, 15:49

Košarkaši Srbije ubedljivo poraženi od Amerikanaca

Košarkaši Srbije ubedljivo su poraženi od Amerikanaca rezultatom 84:110 u prvom meču grupe C na Olimpijskim igrama.

Srbija je mnogo bolje otvorila meč i povela 10:2 na startu, a šest poena je u tom periodu postigao Aleksa Avramović.

Uzvratili su Amerikanci serijom 12:2 i poveli 14:12. Srbija zatim pravi seriju 8:0. Novom serijom 11:0 Amerikanci završavaju prvu deonicu vođstvom 25:20. Prvu dvocifrenu prednost, 35:25, Amerikanci su stekli u 13. minutu. Prišla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Srbija na 36:40, kasnije i na 47:50, a na poluvremenu je bilo 58:49 za SAD. Kevin Durent (21 poen, 5/5 trojke) i Lebron Džejms (12 poena) okončali su prvo poluvreme bez promašaja iz igre.

U trećoj deonici nastavila je da raste prednost Amerikanaca, koji su u poslednjih 10 minuta ušli sa plua 19 - 84:65. Amerikanci vodili plus 20 - 86:66 posle 33 minuta, ali je Srbija zatim napravila seriju 7:0. Nisu Amerikanci stali i na kraju su stigli do lake i ubedljive pobede kojom su potvrdili da su apsolutni favoriti za osvajanje zlata.

Najefikasniji u redovima SAD bio je Durent sa 23 poena, 21 je dao Lebron Džejms, Džru Holidej 15, 12 Devin Buker, a po 11 Stef Kari i Entoni Edvards.

U Srbiji je najviše poena dao Nikola Jokić - 20, Bogdan Bogdanović je dao 14, 13 je dao Ognjen Dobrić, Vasilije Micić 11, a 10 Aleksa Avramović.

Ranije danas u grupi C Južni Sudan je pobedio Portoriko rezultatom 90:78. U drugom kolu, u sredu, igraće Srbija - Portoriko i Južni Sudan - SAD.

Tok meča:

Poslednja četvrtina:

Kraj meča, ubedljiv trijumf Sjedinjenih Država 110:84

Amerikanci igraju jako čvrstu odbranu u polju, ne dozvoljavaju Srbiji da priđe obruču i ona im je glavni fokus s obzirom da orlovi jako loše šutiraju za tri poena.

Teško je igrati protiv Amerike kada ne ide šut za tri poena. Srbija ubaci jednu trojku, Sjedinjene Države uzvrate sa dve.

Holidej sa četiri poena u nizu vraća ne dozvoljava Srbiji da se dodatno približi. Svaki poen razlike je bitan zbog potencijalnog poretka trećeplasiranih.

Srbija je otvorila poslednji period sa serijom identičnom početku meča - 8:2

Treća četvrtina:

Kraj treće četvrtine, Srbija - SAD 65:84

Loša četvrtina za Srbiju. Izabranici Svetislava Pešića nisu uspeli da odgovore na dosta fizičku igru Amerike na obe strane terena.

Ponovo je stao šut za tri poena što su Sjedinjene Države kaznile i došle do skoro 20 poena prednosti.

Sjedinjene Države od prvog minuta do sada održavaju isti intenzitet i kvalitet igre, zaista impresivna ekipa. Najstariji igrač na parketu opravdava status jednog od najboljih svih vremena

Lebron Džejms je ubacio 18 poena i podelio sedam asistencija. Iz igre šutira 8/9.

Amerika vodi protiv Srbije u trećoj četvrtini 15:10. Sjedinjene Države dolaze do najveće prednosti od početka meča.

Dosta napet početak treće četvrtine. Obe selekcije igraju čvrstu odbranu. Amerika blago u prednosti u deonici.

Izuzetno prljavi potezi Džejmsa i Embida. Džejms i Lebron su u razmaku od dve sekunde napravili dva nesportska poteza.

Durent postigao skoro polovinu poena svoje ekipe. Kevin Durent je nezaustavljiv danas. Kao i u finalu Olimpijskih igara 2016. godine u Riju, i sada je najefikasniji u timu Sjedinjenih Država.

Druga Četvrtina

Durent bez promašaja iz igre, a Srbija uspeva da drži korak. Košarkaši Svetislava Pešića počeli su da pogađaju za tri poena, pa su uspeli da ostanu u igri i zaustave nalet Amerikanaca koji su imali i dvocifrenu prednost.

Serijom bravuroznih poteza Nikole Jokića, Srbija uspeva da priđe na dva poseda zaostatka. Tajm-aut Svetislava Pešića od pre dva minuta urodio je plodom.

Čini se da košarkaši Svetislava Pešića gube ritam. Amerika igra dosta čvršće, ne dozvoljavaju Srbiji lake poene, dok napade rešavaju toliko brzo da orlovi ne stižu ni da se vrate i naprave faul.

Amerikanci tranzicionom igrom na startu deonice iznenadili Srbiju. Par minuta loše organizacije napada, doneli su seriju Americi 7:3.

Kevin Durent nije promašio šut iz igre od izlaska na parket, ima 11 poena i 4/4.

Statistika na poluvremenu: 

SAD: Kevin Durent 21 (8 od 8 iz igre), Lebron Džejms 12, 9 Entoni Edvards, 6 Devin Buker, 6 Stef Kari

Srbija: 12 poena Jokić, 10 Dobrić, 8 Avramović, 7 Micić, 7 Bogdanović

Srbija ima 16 skokova, a SAD 14, imaju i 8 asistencija naspram 12 Amerikanaca, kao i 7 ukradenih lopti, dok je protivnik imao 6.

Prva četvrtina

Poenima u poslednjim trenucima, Amerikanci dolaze do prednosti protiv Srbije.

Izrazito dinamična utakmica. Obe selekcije igraju brze napade. Srbija pokušava fizikalijama da odgovori Americi.

Sjedinjene Države dosta bolje šutiraju za tri poena, veliki broj otvorenih promašaja u šutu Srbije za tri poena.

Izabranici Svetislava Pešića poenima u tranziciji i čvrstom odbranom dolaze do velike prednosti na samom početku meča.

Mundobasket kao viza za Pariz

Košarkaši Srbije su plasman na olimpijski turnir obezbedili učešćem u polufinalu Svetskog prvenstva koje je 2023. godine održano u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

Viza za takmičenje u Parizu bila je zagarantovana za dve najboljeplasirane evropske selekcije, a Srbija i Nemačka bile su jedine sa Starog kontinenta među četiri najboljih.

Obe reprezentacije bile su bolje od svojih protivnika – Sjedinjenih Država, te Kanade – pa su igrale i finale, a turnir je osvojila Nemačka.

Navijači Srbije u Lilu uoči duela košarkaša sa SAD: Ovo je prvi meč sa njima na OI

Navijači Srbije u velikom broju su stigli u Lil da podrže košarkaše na startu Olimpijskih igara protiv SAD.

"Samo pobeda, imamo Jokića. Ovo je tek prvi meč sa njima, drugi je kasnije u Parizu", uglavnom je poruka koju su navijači "ponavljali" reporteru Tanjuga.

Veliki broj njih je u dresovima Nikole Jokića i Bogdana Bogdanovića, ali tu su i neki u dresovima Miloša Teodosića, kao i u dresovima iz vremena Jugoslavije.

Američki košarkaš Kevin Durent nalazi se u sastavu ekipe za meč protiv Srbije

Američki košarkaš Kevin Durent nalazi se u sastavu ekipe za meč protiv Srbije koji je na programu od 17.15 časova, saopštila je košarkaška federacija Sjedinjenih Američkih Država.

Durent nije odigrao nijedan prijateljski meč tokom priprema za Olimpijske igre, ali danas će biti na raspolaganju selektoru Stivu Keru, saopštila je košarkaška federacija SAD.
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Olimpijske igre u Parizu 2024: Srpski košarkaši ubedljivo poraženi od Amerike, Durent i Džejms nerešiva enigma za orlove

Izvor: Danas, 28.Jul.2024

Posle poraza od američkog tima, igrači Svetislava Pešića prolaz u drugu fazu turnira će tražiti protiv Portorika 31. jula i u poslednjem kolu protiv Južnog Sudana, 3. avgusta.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.