Srpska košarka gubi jedno mesto u ABA ligi?

Izvor: Vesti-online.com, 22.Nov.2011, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska košarka gubi jedno mesto u ABA ligi?

Posle osam odigranih kola u regionalnoj ABA ligi, srpska košarka bliža je perspektivi da naredne sezone bude zastupljena sa samo tri predstavnika.

Alarmantna situacija posledica je neočekivano lošeg starta našeg kvarteta, prevashodno Crvene zvezde i kragujevačkog Radničkog, što može da dovede do gubitka četvrtog mesta.

Po trenutnom nacionalnom koeficijentu, koji se dobija deljenjem pobeda brojem učesnika iz jedne zemlje, Hrvatska je ubedljivo prva (5,33), >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dok je Srbija druga sa velikim zaostatkom (3,50).

U izmenjenom sistemu popunjavanja lige za sezonu 2012/13, te dve države vode bitku za dodatno četvrto mesto samo na osnovu učinka u tekućoj takmičarskoj godini, dok paralelno traje dvoboj Slovenije i Bosne i Hercegovine za još jednog predstavnika. Ukoliko se dogodi da se ti odvojeni dueli završe identičnim koeficijentom, pobediće zemlja koja ima najbolje plasirani klub.

Promena u određivanju prava nastupa inicirana je željom da se broj Slovenaca ograniči na najviše tri kluba, a Srbija i Hrvatska najviše četiri. Po jedno mesto garantovano je Budućnosti i šampionu BiH, izraelski Makabi ima trogodišnji ugovor, dok će specijalnu pozivnicu dobiti debitant iz Makedonije, MZT Skoplje.

Srpski klubovi na trećini ove sezone ostvarili su 43,4 odsto uspešnosti (14 pobeda i 17 poraza). Partizan je skorom 6-2 na granici očekivanja, podmlađeni Hemofarm (4-3) čak i iznad, ali su potpuno podbacili Crvena zvezda i Radnički (2-6). Ukoliko u nastavku ne dođe do velikog preokreta, lako je zamisliti kako će izgledati borba naših timova u završnici domaćeg prvenstva za samo tri jadranske ulaznice.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.