Skinuta ploča sa Karadžićevim imenom

Izvor: 011vodič.com, 11.Dec.2020, 15:25

Skinuta ploča sa Karadžićevim imenom

Ploča je skinuta nakon što je Sonja Karadžić Jovičević, Karadžićeva ćerka, izjavila danas u Banjaluci da tabla sa njegovim imenom na Studentskom domu na Palama treba da bude uklonjena.

Kako navodi BN TV, ploču su skinuli domari po nalogu direktora Studentskog doma Damjana Škipine. Škipina je i odbornik SNSD u SO Pale i u gradskoj skupštini Istočno Sarajevo.
Tablu na Studentskom domu u Palama predsedavajući Predsedništva BiH >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << Milorad Dodik je postavio 2016. godine pred lokalne izbore, zajedno sa suprugom i kćerkom Radovana Karadžica.
SDA: Nakon ploče na redu oduzimanje odlikovanja
Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića saopštila je danas, nakon što je sa Studentskog doma na Palama skinuta ploča sa imenom prvog predsednika RS Radovana Karadžića, da je na redu oduzimanje odlikovanja, kako se navodi, “osuđenim ratnim zločincima”.
Reč je o odlikovanjima koje je Narodna skupština Republike Srpske ranije dodelila Karadžiću, Momčilu Krajišniku, Biljani Plavšić i Nikoli Koljeviću.
SDA je ocenila da je skidanje ploče sa imenom Radovana Karadžića “pozitivan korak”, koji će doprineti izgradnji pomirenja i bolje klime za odrastanje novih generacija u Bosni i Hercegovini.
Istovremeno, smatraju da je potpuno nedopustivo da, nakon što je skinuta tabla sa imenom Radovana Karadžića, ostanu na snazi odlikovanja koja je uručila Narodna skupština Republike Srpske, kao institucija od većeg značaja nego što je to Studentski dom.
SDA smatra da bi Miloradu Dodiku i SNSD-u trebalo da budu jasne poruke više od 40 svetskih državnika u Srebrenici da je, kako navode, nedopustivo glorofikovanje ratnih zločinaca i “negiranje genocida u Srebrenici”.
SDA BiH je pozvala Kancelariju visokog predstavnika u BiH da, ukoliko poslanici SNSD u Parlamentu blokiraju usvajanje “Zakona o zabrani negiranja genocida”, u skladu sa svojim obavezama i bonskim ovlastima nametne ovaj zakon.
Nedavno je visoki predstavnik Valentin Incko dao rok Dodiku da tu tablu skine do maja naredne godine, zapretivši mu sankcijama.


The post Skinuta ploča sa Karadžićevim imenom appeared first on Zenski Magazin.

Nastavak na 011vodič.com...






Povezane vesti

Ambasada SAD u BiH pozdravila skidanje ploče sa Karadžićevim imenom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Dec.2020

Ambasada Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini pozdravila je skidanje ploče s imenom Radovana Karadžića sa zgrade studentskog doma na Palama, saopštili su iz Ambasade. "Ovo je važan korak ka stvaranju okruženja koje pogoduje pomirenju i uzajamnom poštovanju", napisali su oni na službenom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.