RT: Sastanak u Saudijskoj Arabiji je „pokušaj stvaranja antiruske koalicije“ – Moskva

Izvor: Vostok.rs, 02.Avg.2023, 23:49

RT: Sastanak u Saudijskoj Arabiji je „pokušaj stvaranja antiruske koalicije“ – Moskva

Prava svrha predstojećih mirovnih pregovora o Ukrajini, čiji je domaćin Saudijska Arabija, koje su pokrenuli Zapad i Kijev, jeste izgradnja antiruske koalicije, saopštilo je u sredu Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi. U razgovorima, o kojima je prošle nedelje pisao Volstrit džurnal, zakazani u Džedi 5. i 6. avgusta, učestvovaće oko 30 zemalja, uključujući SAD i zemlje iz Evrope, Azije, Afrike i Latinske Amerike.
Sastanak su kasnije potvrdili ukrajinski zvaničnici, iako se naširoko navodi da Rusija nije bila pozvana na pregovore. U komentaru ruskom poslovnom dnevniku Komersant, ministarstvo je sastanak opisalo kao trik „kijevskog režima i njegovih zapadnih sponzora“ da promovišu formulu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za okončanje sukoba. Plan, koji je objavljen prošle jeseni, poziva Rusiju da povuče sve svoje trupe sa teritorije koju Kijev smatra svojom i podvrgne se krivičnom gonjenju za navodne ratne zločine. Moskva je odbacila predložene uslove kao neprihvatljive, tvrdeći da su znak da Ukrajina nije ozbiljna u pregovorima. Ministarstvo spoljnih poslova je dodalo da pregovori u predloženom formatu predstavljaju „pokušaj da se iskoriste iskrene namere zemalja [učesnica] da bi se formirala antiruska koalicija“. „Pretpostavljamo da su naši partneri realni u vezi sa takvim događajima i dobro su svesni toksičnih namera Kijeva i Zapadnjaka, koji pokušavaju da ih prevare da stanu na njihovu stranu i da se povuku od Rusije“, saopštilo je ministarstvo. Takođe je ponovilo da partneri Moskve dele njen stav da su pregovori o miru u Ukrajini nemogući bez Rusije. „Sigurni smo da će se pridržavati takvog pristupa ako budu učestvovali u konsultacijama u Saudijskoj Arabiji“, izjavili su Komersantu u ministarstvu. Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador izjavio je u ponedeljak da njegova zemlja neće učestvovati u pregovorima u Saudijskoj Arabiji, objasnivši da bi oni imali smisla samo ako bi bili prisutni i Kijev i Moskva. Međutim, pres sekretar Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će Rusija paziti na sastanak, ponovivši da Moskva uvek pozdravljala pokušaje da se konflikt reši mirnim putem. U međuvremenu, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da razgovori „neće biti beskorisni“ ako „pomognu Zapadu da shvati da plan Zelenskog nema perspektive“.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.