Preminuo Džeri Vest, legenda Lejkersa i NBA lige

Izvor: VOA, 12.Jun.2024, 16:45

Preminuo Džeri Vest, legenda Lejkersa i NBA lige

LOS ANĐELES — Legendarni košarkaš i funkcioner NBA lige Džeri Vest, čovek koji je poslužio kao inspiracija za logo najjače košarkaške lige sveta, preminuo je u 87. godini, saopštili su Los Anđeles Klipersi, klub u čiji član izvršnog odbora bio od 2017. U saopštenju, Klipersi su nazvali Vesta „oličenjem košarkaške izvrsnosti i prijateljem svih koji su ga poznavali“. Džerijeva supruga Karen bila je pored njega kada je preminuo, dodali su Klipersi. Vesta, koji je diplomirao na Univerzitetu Zapadne Virdžinije, Lejkersi su draftovali 1960. i proveo je celu 15-godišnju igračku NBA karijeru u timu iz Los Anđelesa. On je sa Lejkersima osvojio NBA titulu 1972, kada je proglašen i za najkorisnijeg igrača finalne serije plej-ofa. Kao igrač je sa reprezentacijom Sjedinjenih Država osvojio olimpijsko zlato na Igrama u Rimu. Četrnaestostruki učesnik NBA Ol-star utakmice, Vest je igračku karijeru završio 1974. Od 1976. do 1979. bio je trener tima iz Los Anđelesa, a 1980. NBA ga je uvrstila u Kuću slavnih. Vest je imenovan za generalnog menadžera Lejkersa uoči sezone 1982/83, a pod njegovim vođstvom, Lejkersi su osvojili šest šampionskih prstenova - 1985, 1987, 1988, 2000, 2001. i 2002. U prvoj "dinastiji" Lejkersa koju je Vest napravio dominirali su Irvin "Medžik" Džonson i Karim Abdul Džabar, a u drugoj Kobi Brajant i Šekil O'Nil.   U leto 2002. Vest je postao generalni menadžer Memfis Grizlija. Taj klub je napustio 2007, kada je prešao u redove Golden Stejt Voriorsa i postao član izvršnog odbora. Ostao je tamo do 2017, a Voriorsi su predvođeni tandemom Stef Kari - Klej Tompson u tom periodu osvojili dve šampionske titule.
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Preminuo legendarni NBA košarkaš Džeri Vest

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Jun.2024

Legendarni NBA košarkaš Džeri Vest preminuo je u 86. godini života, preneo je danas Los Anđeles Klipers, klub u kom je od 2017. radio kao generalni menadžer.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.