Izvor: Luftika.rs, 25.Jun.2024, 14:43

Lažni oglasi za nekretnine kruže mrežama: Stan u Novom Sadu zapravo se nalazi u Trstu

Stan u Novom Sadu od 130 kvadratnih metara za samo 126.000 evra. Ne zvuči li vam to čudno?
Na Instagram nalogu “Nekretnine za sve” postavljeni su brojni oglasi, a neki od njih se odnose na Novi Sad i okolinu.
Tako je, na primer, objavljen oglas za stan u Novom Sadu od 130 kvadrata po ceni od 126.000 evra, znatno ispod tržišne. Nije opisano u kom delu grada se stan nalazi, ali se navodi da je u pitanju “atraktivni deo Novog Sada, u blizini svih bitnih sadržaja”, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << je “okolina mirna i sigurna, sa puno zelenila i parkova”.
Nekome iz Novog Sada ovo bi moglo od početka da bude sumnjivo. Da za to ima razloga pokazuje i pretraga po fotografijama. Jedna od slika stana bi vas odvela u češki grad Mjelnjik, prenosi 021.rs.
Oglas za “prodaju” stana u Novom Sadu od 53 kvadrata, za samo 58.000 evra, odvešće vas u stvari u – Trst.
Isto tako, kako piše Raskrikavanje, kuća od 128 kvadrata iz Krakova u Poljskoj postala kuća u novosadskom naselju Veternik, a nudi se za svega 85.000 evra.
Prema pisanju Raskrikavanja, u pitanju su uglasi sa Instagram i Tiktok naloga “Nekretnine za sve” gde se po višestruko nižim cenama reklamiraju stanovi koji se uopšte i ne nalaze u Srbiji – fotografije su preuzete sa sajtova za prodaju nekretnina u Slovačkoj i Češkoj, ili za rezervaciju smeštaja (poput AirBnb ili Bukinga) u Berlinu ili Madridu.
Zahvaljujući oglašavanju jeftinih stanova, ovaj nalog je privukao pažnju i mnogih drugih na društvenim mrežama. Instagram stranicu trenutno prati više od 30.000 ljudi, a na istoimenom TikTok nalogu ih je sakupljeno oko šest hiljada za manje od mesec dana.
“Pronađite vaš dom iz snova po neverovatno niskim cenama”, stoji u opisu naloga Nekretnine za sve.
Ono što u opisu ne stoji, jesu naziv i kontakt podaci ove “agencije”.
Na upite zainteresovanih kako mogu da zakažu razgledanje stanova, administrator stanice ih poziva da pošalju mejl na nekretninezasve@gmail.com. Na taj mejl, kako se žale ljudi u komentarima, niko ne odgovara.
Sa lažnim reklamiranjem nekretnina, vlasnik ove stranice počeo je u aprilu. Tada je objavljena prva “reklama” za luksuzan stan od 147 kvadrata u Beogradu za samo 114.000 evra.
Instagram profil “Nekretnine za sve” menjao je ime čak šest puta, a ranije se, po svemu sudeći bavio i objavom motivacionih poruka. To se može videti na njegovom Threads profilu gde stare objave nisu obrisane.
“Bildovanje” profila kao biznis
Ipak, čini se da bi zarada itekako mogla da bude motiv za pokretanje jedne ovakve stranice koja je za kratko vreme uspela da okupi veliki broj pratilaca zainteresovanih za jeftine stanove.
A upravo je skupljanje pratilaca odnosno “građenje” naloga na društvenim mrežama vid biznisa. Osnivači i administratori ovakvih ili sličnih profila kontinuirano rade na privlačenju publike šerovanjem atraktivnog sadržaja.
Kada dođu do nekoliko hiljada, desetina hiljada pa čak i stotina hiljada pratilaca, taj profil prodaju, i to najčešće vlasniku nekog biznisa, potencijalnom influenseru, mediju, ili bilo kome kome treba već izgrađena baza pratilaca.
Tada se dešava da stranica promeni naziv i krene sa drugačijim objavama nego dotad ili sa prodajom nekih proizvoda.
Na internetu se mogu naći oglasi za prodaju “razrađenih” naloga na Instagramu, Tviteru, Fejsbuku i drugim mrežama.
Cene dosta variraju, pa se tako recimo na sajtu za oglase Sasomange može kupiti Instagram profil od gotovo 50.000 pratilaca za oko 150 evra. Sa druge strane, na jednom specijalizovanom sajtu za preprodaju naloga, profil tih razmera košta više od 1.000 evra.
Mnogima koji na ovaj način zarađuju stalo je da relativno brzo sakupe što veći broj pratilaca kako bi ga skuplje prodali. Stoga će se najverovatnije služiti i raznim tehnikama manipulacije kako bi privukli pažnju, poput obećanja lake i brze zarade, manipulativnim oglašavanjem, dezinformacijama, senzacionalizmom, klikbejt sadržajima i slično.
O tome kako da vas ne obmane čitajte na sajtu Raskrikavanja.
Garaža od 25 kvadrata za 85.000€: Grad u kojem je parking skuplji od cene nekretnina

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.