Biramo Niš i dalje gleda izborni materijal: GIK greši i u prostoj matematici

Izvor: JužneVesti.com, 07.Jun.2024, 14:04

"Biramo Niš" i dalje gleda izborni materijal: "GIK greši i u prostoj matematici"

Prvih 20 kandidata za odbornike Skupštine Grada Niša sa liste “Biramo Niš” i nakon zakonskih rokova za dostavljanje prigovora GIK-u na izborni materijal, nastavili su sa pregledavanjem izborne dokumentacije. Zakonski, kažu da imaju pravo na uvid do večeras u 20 sati i napominju da spremaju krivične prijave. Takođe, navode da je GIK pogrešno oduzeo broj izašlih birača od broja nevažećih listića.

foto: Nikola Đukić Nakon što su GIK-u predali 35 prigovora na izborni >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << materijal, druga na listi Tamara Milenković-Kerković ističe da su do sada pregledali oko stotinak džakova i da je u pitanju “epska krađa”.

Imamo mogućnost da izbornu krađu koju već pokazali javnosti da je dokažemo u potpunosti pregledom svog materijala, to je jako bitno. Hoćemo da građani čitave Srbije vide da Niš ključa. Zovu nas ljudi i pitaju da li bi trebalo da dođu i pomognu nam. Mi hoćemo da okončamo pravnu borbu da bismo mogli da preduzmemo dalje korake - kaže Milenković-Kerković.

foto: Nikola Đukić Pravnica Dragana Milutinović ističe da će javnost obavestiti o svim novim nepravilnostima koje budu pronašli, a takođe navodi i da će nakon toga podneti krivične prijave protiv odgovornih osoba.

foto: Nikola Đukić Međutim, napominje i to da je sekretarka GIK-a tražila novi zahtev, iako Milutinović tvrdi da nemaju zakonsku obavezu da podnose nove zahteve za uvid u izbornu dokumentaicju.

Obavestili smo je da nemamo zakonsku obavezu da podnosimo novi zahtev, da pozove članove radnog tela i obavezne članove GIK-a koji moraju da prisustvuju, ali i dalje insistiraju na novom zahtevu. Mi ćemo ga napisati, ali sve ovo što se radi je opstrukcija. Rekli smo im da nas ometaju i da ćemo pozivati na krivičnu odgovornost sve odgovorne - rekla je Dragana Milutinović.

foto: Nikola Đukić Jedan od kandidata liste “Biramo Niš” Miloš Nešić navodi da je podneo prigovor protiv odluke GIK-a zbog toga što su, kako kaže, broj izašlih birača pogrešno oduzeli od broja nevažećih glasova i utvrdili pogrešan broj validnih glasova.

Navodi da je na izbore izašlo 111.169 birača i da je nevažećih glasova bilo 1.867, kao i to da je GIK umesto 109.302 važeća glasa, utvrido je da je bilo 109.254.

Pomoću hartije i olovke, lice prosečne inteligencije i završene osnovne škole može da izračuna da su podaci koje Gradska izborna komisija “utvrdila” uz pomoć mnogo hvaljene “aplikacije za statističku obradu podaka glasanja” netačni i da je ta aplikacija pojela 48 glasova. Barem za sada - navodi Nešić.

Navodi da su utvrdili i to da je 7 izbornih lista pogrešno utvrđen broj osvojenih glasova.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

U Nišu ni na vidiku ko je pobedio: Opozicija tvrdi da je našla još drastičnija kršenja zakona, čeka se odluka GIK

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Jun.2024

Prvih 20 kandidata za odbornike Skupštine Niša sa liste "Biramo Niš" i nakon zakonskih rokova za dostavljanje prigovora nastavili su sa pregledanjem izborne dokumentacije. To su mogli da rade do večeras u 20 sati, a do sutra u isto vreme GIK bi trebalo da se izjasni o 35 podnetih prigovora. Tvrde...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.