Trio gitarskih virtouza The Great Guitars nastupa na Nišvilu

Izvor: JužneVesti.com, 14.Jun.2024, 10:15

Trio gitarskih virtouza "The Great Guitars" nastupa na "Nišvilu"

Trojica višestruko nagrađivanih gitarista - Bireli Lagrene iz Francuske, Martin Taylor iz Velike Britanije i Ulf Wakenius iz Švedske, koji zajedno nastupaju pod imenom The Great Guitars predstaviće svoju muzičku čaroliju na niškom džez festivalu u subotu, 17. avgusta, saopštili su organizatori Nišvila.

Iz Nišvila ističu da ovi gitarski virtouzi donose briljantan program koji prikazuje majstorstvo sviranja gitare uz jake emocije, lucidan humor i svojevrstan
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << />
muzički vatromet.

Kombinujući Taylorov vitruozni “fingerpicking” (sviranje prstima desne ruke umesto trzalicom), sa Lagrenovom zadivljujućom tehnikom i Wakeniusovom neverovatnom svestranošću, njihovi nastupi uključuju solo, duo i trio izvođenja. Tokom bogatih karijera njih trojica su saradjivali, izmedju ostalih sa umetnicima u rasponu od Tommyja Emmanuela do Davida Grismana, od Donalda Fagena (Steely Dan) do Wynton Marsalisa, i Bonnie Raitt do Boba Dylana - navode organizatori niškog festivala.

Od 80-ih godina prošlog veka Bireli Lagrene je, kažu iz Nišvila, neprikosnoveni kralj džez gitare u celom svetu.

Tokom ranih 80-ih, Bireli je bio čudo od deteta, koga su tada s pravom smatrali jedinim pravim naslednikom Djanga Reinhardta, a za poslednjih četrdesetak godina objavio je 39 albuma - navode.

Martin Taylor je svetski poznat kao najistaknutiji predstavnik „fingerpicking” sviranja džez gitare, sa rekordnih 15 britanskih džez nagrada, 10 najboljih albuma u SAD-u i Evropi, te zvanja „Member of the Most Excellent Order of the British Empire”, koje mu je dodelila Kraljica Velike Britanije.

Iz Nišvila kažu da je Ulf Wakenius izvanredni gitarista hvaljen je i slavljen širom sveta.

Između 1997. i 2007. godine Ulf je držao ono što je za gitariste možda bilo najprestižnije mesto u jazzu: stolicu u kvartetu jednog najvećih jazz muzičara svih vremena - Oscara Petersona - kažu iz Nišvila.

Podsetimo, 30. jubilarni Nišvil džez festival će biti održan od 15. do 18. avgusta u niškoj Tvrđavi.

Do sada je objavljeno da će nastupiti džez trubač Teo Kroker, kao i jedan od najpriznatijih svetskih fank bendova Brooklyn Funk Essentials, kao i čuveni rege sastava sa Jamajke Black Uhuru kome će to biti prvi nastup u Srbiji.

Nastupe je potvrdio i jamajčanska "Jutjub senzacija" poznat po hitu Chicken in the corn, ali i kubanska pijanistkinja, pevačica i kompozirorka Dženi Mekferson, srpska pevačica i kantautorka Konstrakta i argentinska pevačica Karen Souza karakteristična po latin džez i bosa nova stilu.
Pogledaj vesti o: Nišville

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.