Град је на данашњи дан погодила друга најјача олуја, школе и вртићи највише оштећени, преко 3.500 оштећених објеката грађана (ФОТО/ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Jul.2024, 10:25

Град је на данашњи дан погодила друга најјача олуја, школе и вртићи највише оштећени, преко 3.500 оштећених објеката грађана (ФОТО/ВИДЕО)

Прошле године на данашњи дан, Нови Сад је био погођен другом по најснажнијом олујом, због је уведено ванредно стање на иницијативу градоначелника Милана Ђурића. Фото: PrtSc/НС Уживо Како за наш портал наводе из Града, у незапамћеном невремену оштећено је осам објеката здравствене >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << заштите, више од 20 основних школа, 10 објеката средњих школа и више од 30 вртића Предшколске установе, спортски објекти (СПЦ Војводина и СЦ Сајмиште и др.), осам објеката установа културе Града Новог Сада, објекти на Петроварадинској тврђави, шест објеката установа социјалне и дечије заштите, објекти на пет градских пијаца којима управља ЈКП „Тржница“, објекти на гробљима којима управља ЈКП „Лисје“, као и два верска објекта.
Оштећени су и објекти и ствари у приватној својини грађана, пријављена су оштећења на крововима зграда колективног и индивидуалног становања, на фасадама објеката и на аутомобилима- више стотина оштећених возила. Том приликом поднето је више од 3.500 пријава о оштећењима на објектима грађана.
https://gradskeinfo.rs/wp-content/uploads/2024/07/22-07-2023srazmere-visecelijske-oluje.mp4
Средства за санирање објеката обезбеђена су из буџета Републике Србије, за државни програм помоћи и обнове оштећених стамбених зграда, као мере које се спроводе се на делу територије Републике Србије у јединицама локалне самоуправе обухваћеним Одлуком о проглашењу елементарне непогоде, а које обухватају и територију Града Новог Сада. У складу са наведеном уредбом, Министарство за јавна улагања врши исплату помоћи на текући рачун стамбених заједница, те је до данас за територију Града Новог Сада исплаћено 37.400.000,00 динара и то за 151 стамбену заједницу.
Школа “Десанка Максимовић” у Футогу била међу највише оштећеним објектима Обнова новосадских школа које су претрпеле велике штете у два незапамћена невремена је започела након процене стручњака. Највише штете претрпела је Основна школа “Десанка Максимовић” у Футогу, која је остала без крова након разорне олује.
Фото: PrtSc/НС Уживо Извођени су радови на обнови крова и поставље су нове керамике како би се ђацима омогућило безбедно враћање у школу на време.
„Од 16 школа пет је претрпело највећу штету. Све школе ће бити отворене 1. септембра. Оне које су претрпеле штету су сада реконструисане са још бољим материјалима“, рекао је тада градоначелник.
Исто тако, кров једног од објеката школе “Душан Радовић” на Клиси такође је захтевао поправку. Дина Вучинић, чланица Градског већа за образовање, обишла је радове на терену у чију санацију је било укључено преко 100 радника и неколико извођача радова.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Дина Вучинић (@dina_vucinic)


“Чистоћа” након невремена очистила 176 улица, запослени радили у три смене Радници Јавно комуналног предузећа “Чистоћа” су након јаких непогода које су задесиле Нови Сад, очистили 176 градских улица од палог дрвећа, грања, делова фасада и другог отпада који је спречавао и угрожавао кретање саобраћаја и пешака.
Страдао је и велики број дрвећа Градско зеленило још тада је најавило да ће на јесен бити посађена нова стабла на местима уништеног. Дато обећање полако се испуњава те је тако у Новом Саду зимус и пролетос посађено 2.634 саднице различитих врста дрвећа. Од новембра до средине априла највише су сађени копривићи, кедрови, ликвидамби, каталпе, оморике, украсне трешње, јавори, платани и багреми.
Највећи број садница посађен је у оквиру програма обнове зеленила који финансира Градска управа за заштиту животне средине, такође у великој мери обнову зеленила у граду су помогле друштвено-одговорне компаније кроз донације садница у акцији „Садимо сада за будућност Новог Сада“ која је почела у новембру 2023. године. Сађено је у свим деловима града. Само на Лиману 3, у блоковима уз улице Народног фронта, Шекспирове, Булевар Деспота Стефана и Балзакову, посађено је 340, а у Лиманском парку 205 нових садница.
Фото: НС Уживо Тврђава је претрпела значајна оштећења, ускоро обнова сата Обнова торња са сатом на горњем Лудвиговом бастиону Петроварадинске тврђаве, који је оштећен током прошлогодишњих олуја, треба да почну је и коштаће готово девет милиона динара (8.887.440), с ПДВ–ом.
Реч је о грађевинско–занатским и конзерваторско–рестаураторским радовима, а радиће се под надзором Завода за заштиту споменика културе.
Фото: Град Нови Сад Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић тада је истакао да је тврђава је претрпела значајна оштећења, поготово кровови тврђаве, са чијом санацијом се кренуло по хитном поступку.
„Ми смо одмах кренули у постављање крова како нове падавине не би додатно оштетиле тврђаву. Ту су нам се придружиле, поред јавних предузећа, и приватне компаније, као и две кинеске, и очекујем да ћемо до средине недеље тврђаву ставити под кров и да будемо сигурни за идуће падавине. Што се тиче сата на Петроварадинској тврђави, у реду је и скинули смо показивач смера. Он ће се рестаурирати и бити враћен на тврђаву. Такође, гледаћемо да сат додатно улепшамо“, рекао је тада градоначелник Ђурић.
Po čemu je posebna najveća novosadska pijaca i kako je stekla svoj naziv?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Град је на данашњи дан погодила друга најјача олуја, школе и вртићи највише оштећени, преко 3.500 оштећених објеката грађана (ФОТО/ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.