Нови Сад акцијом „Гледај да те виде, вози се бициклом“ обележио Дан планете земље (ФОТО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Apr.2024, 14:48

Нови Сад акцијом „Гледај да те виде, вози се бициклом“ обележио Дан планете земље (ФОТО)

Поводом обележавања Дана планете, Град Нови Сад је организовао низ манифестација на више локација, а том приликом представљене су и различите теме из области заштите животне средине, попут рециклаже, енергетске ефикасности и заштите ваздуха. Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić Манифестацији >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << под називом “Гледај да те виде-вози се бициклом”, која се одржава испред ТЦ Променаде, присуствовао је и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић с обзиром да Град већ дуги низ година спроводи разне активности како би се смањио негативан утицај на животну средину.
Том приликом, присутнима су се обратили градоначелник Милан Ђурић и председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић.
Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić -Ми као Град одлучили смо да скренемо пажњу на значај заштите животне средине као и бриге о нашој планети Земљи. Организовали смо три акције, прва је почела на градском Тргу слободе, а у питању је тема о рециклажи. Град је на пет локација у граду поставио рецикломате где грађани могу да одлажу пет амбалаже и алуминијумске лименке. Позивамо све да се укључе и учествују у рециклажи која је за нас врло значајна. Такође, саградили смо и прво Компостилиште у Србији, који прерађује зелени отпад. Ова манифестација наставља се и на платоу испред СПЕНС-а где људима скрећемо пажњу на енергетску ефикасност коју спроводимо последње 3 године у сарадњи са Министарством енергетике и рударства – истакао је Ђурић.
Ђурић је такође додао да је Град до сада издвојио за енергетску ефикасност чак 126 милиона динара, а 830 породица су могле да ураде енергетску ефикасност својих станова, како на дрвенарију тако и на столарију, подове и целокупно уређење кровова, као и постављање соларних панела.
-У јуну очекујемо да распишемо нови јавни позив како би и остали суграђани могли да се пријаве и добију средства за подстицај енергетске ефикасности у некретнинама у којима живе – додао је градоначелник.
Нови Сад пионир у вожњи бицикала — Ми смо први град који је расписао субвенције за грађане за куповину бицикала како бисмо им помогли да се охрабре и што више возе ове двоточкаше. До сада смо 5.000 бицикала субвенционисали Новосађанима, а ускоро нас очекује и нови јавни позив. Верујем да имамо чиме да се поносимо, јер имамо око 150 километара бициклистичких стаза. Нова стаза Руменка-Ирмово-Кисач-Ченеј која броји чак 20 километара, а остаје нам да реализујемо још и бициклистичку стазу Петроварадин-Беочин – рекао је Милан Ђурић.
Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić На платоу испред Променаде представљено је шта све Град ради у области заштите ваздуха на својој територији, подстицајне мере у виду субвенција Града за куповину бицикла и одржана обука најмлађих суграђана о томе како безбедно управљати бициклом.
Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić Такође, на полигону присуствовали су и деца из две новосадске основне школе „Жарко Зрењанин” и „Бранко Радичевић” који су имали прилику да се упознају са возном двоточкаша као и да развоју осећај за саобраћај. Деца су уз присуство аниматора симулирали одређене ситуације из саобраћаја које им се могу догодити када у саобраћају возе бицикле.
Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić Приликом отварања присутнима се обратио и вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић.
-Агенција за безбедност саобраћаја Србије покренула је ову кампању због промовисања безбедности у бициклистичком саобраћају. Желико да промовишемо бицикле као превозна средства која не загађују животну околину што је нама врло важно – истакао је он.
Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić Прошле године 46 људи у Србији изгубило живот у бициклистичком саобраћају
-Важно је да предупредимо закон о безбедности саобраћаја и максимално их осигурамо. За нас је битно да испромовишемо употребу бицикла и да овде у Новом Саду, где се бициклизам веома негује, радимо ову кампању. Наша визија је нула погинулих у саобраћају, како одраслих тако и деце. Због ових активности и едукације можемо тај идеал и достићи – истакао је Стаматовић.
Поред тога, фокус је стављен и на здравствени и спортски аспект вожње бицикла.
Uz svečani program vrtić “Maslačak” proslavio 50. rođendan. Gost bio prvi čovek Grada Novog Sada Milan Đurić- pogledajte kako su ga dočekali najmlađi sugrađani (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нови Сад акцијом „Гледај да те виде, вози се бициклом“ обележио Дан планете земље (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.