Naučnici tvrde da Deda Mraz ne živi na Severnom polu

Izvor: Radio 021, 27.Dec.2016, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici tvrde da Deda Mraz ne živi na Severnom polu

Ako je verovati naučnim proračunima sa Univerziteta u Lundu, fiktivni lik Deda Mraz bi trebalo da živi na severu Švedske, a ne na Severnom polu.

Naučnici sa švedskog Univerziteta Lund satelitskim snimcima su pokušali da pronađu centralno mesto Zemlje. Analizirajući kretanja ljudi po celom svetu i prateći smene dana i noći, izračunali su da bi gradić Jokmok na severu Švedske bio idealan za sedište Deda Mraza.

"Ovaj podatak je možda za neke iznenađujući, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ali ako pogledate šire, možete bolje razumeti. Ideja da bi Deda Mraz trebalo da živi na Severnom polu potpuno je pogrešna", rekao je naučnik Ola Hal sa Univerziteta Lund.

Naučnici dodaju kako bi Deda Mraz upravo iz Jokmoka mogao 'ravnomerno' da podeli poklone.

Izmišljeni komercijalni lik Deda Mraza poznat je širom sveta u brojnim kulturama. Njegov lik oživljava za vreme božićnih i novogodišnjih praznika, a karakteriše ga pregršt poklona koje noću raznosi deci.

Autor: N1

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.