Lazo Bakmaz: Olimpijski šampioni postaju paradigma vrednosti cele nacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2024, 13:40

Lazo Bakmaz: Olimpijski šampioni postaju paradigma vrednosti cele nacije

Otkako je Pariz poslednji put bio domaćin Olimpijskih igara prošao je tačno jedan vek i do danas se promenilo mnogo toga, ali je jedno ostalo isto: olimpijsko zlato smatra se najprestižnijom nagradom koju jedan sportista može da osvoji.

Više od 10.000 sportista takmičiće se za prestižna olimpijska odličja, a u tome će ih pratiti duplo više >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << novinara. Njihov zadatak je da zabeleže svaki trenutak, uspeh i emociju i zato su olimpijske igre mnogo više od sportskog nadmetanja.

To najbolje znaju oni koji su imali privilegiju da prožive tu avanturu, poput našeg dugogodišnjeg kolege Laze Bakmaza.

"Jul 1980. godine. Prošle su 44 godine otkada je olimpijska zastava zavijorila iznad moje glave, a ja u onih pet krugova prepoznao svoju profesionalnu budućnost. Bilo je to u Moskvi, kada je Radio-televizija Novi Sad raspisala oglas, tražeći honorarne saradnike u informativnom programu. Tu sam prepoznao izazov. Uvek sam voleo sport, bavio sam se fudbalom. Prihvatio sam izazov sa televizije, prijavio se na oglas, položio, otišao pred kameru - i tu sam položio", počeo je razgovor Bakmaz i nastavio:

"Na neki način sam baš za vreme OI u Moskvi počinjao nešto što je opredelilo moj životni put i moju profesiju do današnjih dana. Tada sam i objavio informaciju da je Slobodan Kačar osvojio zlatnu medalju, to mi je dalo priliku da kasnije ispratim Kačara i do finala SP. Međutim, na finale je otišao neko drugi, iz Beograda, naravno. Ostao je mali žal...", uz osmeh kaže Lazo.

"Deo olimpijske porodice u pravom smislu postao sam u Atlanti 1996. godine. Bili smo članovi zemaljskog pula, kasnije su bili Sidnej i Atina, 2008. godine nisam bio, da bi me na neki način rehabilitovala Olivera Kovačević, za vreme OI u Tokiju, i pozvala me da budem deo olimpijskog tima".

"Olimpijski šampioni postaju paradigma vrednosti cele nacije. Jasno nam je zašto je Nole trn u oku svima koji hejtuju i pokušavaju da umanje njegove vrednosti, a upravo kroz Noletovu vrednost prepoznajemo u znatnoj meri i vrednost nacije cele", objasnio je Bakmaz.

Osvrnuo se naš sagovornik i na predstojeće OI u Parizu.

"Nikada nisam voleo da prognoziram, ali sam uvek verovao u naše sportiste. Ne moraš pobediti, ali daj sve od sebe. Imamo 112 sportista, učestvuju u raspodeli 44 medalje. Verujem da naši košarkaši mogu i do zlata. Tamo gde smo ranije najmanje očekivali, a to je atletika, sada su očekivanja velika. Pojavila se informacija da Ivana Španović neće putovati. Ja tvrdim da će Ivana biti tamo i da će osvojiti medalju! Imamo i mlade Vilagoš i Topićevu. Očekujem mnogo i od njih dve, mogu do medalje", zaključio je Bakmaz.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.