Izvor: Blic, 23.Sep.2016, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GODINE STRAHA Ko je opet zapalio Balkan i ko mora da UGASI VATRU

Umesto da brinu o tome kako da uvedu red u svoje države, da ekonomija funkcioniše, a građani žive koliko-toliko pristojno, političari na Balkanu imaju malo drugačije ideje - zapaljivu retoriku, prozivke i uvrede, a ne libe se ni od “zveckanja” oružjem. Ono što je još gore, građane uvlače u svoje “igre”, koji će na kraju, kao i uvek, iz njih izaći kao gubitnici.

Izborna kampanja u Hrvatskoj, referendum u RS, nemiri na Kosovu u proteklih mesec dana samo su “pokazne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vežbe” šta su sve u stanju da urade oni koji žele ili da osvoje ili da zadrže vlast.

- Ovo sve skupa liči na kletvu “dabogda živeli u interesantnim vremenima”. Nepotrebna retorika i izjave čuju se sa svih strana, i to od ljudi koji su kratkovidi i čiji su lični i politički interesi ispred dugoročnih interesa građana koje zastupaju. Svaki normalan čovek zna da je dobro sa susedima biti u dobriom odnosima, popiti kafu, popričati... Međutim, kada se to prenese na nivo naših država, ta logičnost kao da se gubi - kaže za “Blic” zagrebački univerzitetski profesor Zoran Pusić.

Pusić (Hrvatska): Demagoški trik političara

Tu, kako kaže, političari vide svoju priliku da ostanu na vlasti i homogenizuju biračko telo “na strahu od onih drugih”, a susedi su za to “najpogodniji”.

- Ovo što gledamo je ista, stara priča i demagoški trik na koji se deo građana uvek upeca. Žalosno je što sa iskustvom ratova koje su sve zemlje na Balkanu imale, sa ogromnim žrtvama, razaranjima i osiromašenjem, svi to zaboravljaju i ponovo dozvoljavaju da se iste stvari i sukobi ponavljaju i budu uvučeni u njih. To je domninantna struja i u Hrvatskoj i u Srbiji i u BiH - priča on.

Kako navodi, prvi korak u pomirenju bio bi da svi “spuste loptu”, a političari počnu da se ponašaju odgovorno, “jer je na njima i najveći teret ali i odgovornost”.

- Prekogranična saradnja, ekonomska saradnja, zajednički jezik, zajednička prošlost... Sve države na Balkanu to imaju, a saradnja između njih ima očigledne koristi. Nažalost, kao da se ide u suprotnom pravcu - ističe Pusić.

Šehić (BiH): Oproban recept - homogenizacija nacionalizma

Da je odgovornost za ovakvu situaciju pre svega na političarima smatra i politički analitičar iz BiH Vehid Šehić, koji kaže da je “vanredno stanje i isticanje etničkih razlika oproban recept za homogenizaciju nacionalizma i dobitna kombinacija u BiH.

- Sve dok se budemo bavili time, a ne stvarnim stvarima, situacija će biti ovakva kakva jeste. U BiH se bavimo referenumom u RS, ističući da mora da se poštuje odluka Ustavnog suda. Međutim, licinerno je što oni koji na njoj insistiraju prvi to ne čine. U Bosni postoji oko 90 odluka Ustavnog suda koje se ne poštuju. Sve to se dešava zato što nikakve odgovornosti nema - priča Šehić.

Na pitanje da li je čudno što predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović nije reagovao na izjavu penzionisanog generala Armije BiH Sefera Halilovića da će “Republika Srpska nestati ako sprovede referendum o Danu Republike”, Šehić kaže da je neophodno sankcionisati sve one koji promovišu nasilje i prete njime.

- Govoriti o eventualnim sukobima ljudima koji su sve to već proživljavali nije ni ljudski ni humano, ali ovde se na to ne reaguje. Ne reaguju ni institucije koje bi trebalo da rade svoj posao i štite mir i građane. Političari u svim zemljama moraju da shvate da rat nikome nije potreban i da sve koji na njega pozivaju treba sankcionisati - kaže on, istakavši da bi i Brisel trebalo da reaguje.

Na Balkanu je, kako ističe, izgradnja mira imperativ, i da bi svi morali da shvate da bez poverenja nema ni dijaloga ni kompromisa.

Janjić (Srbija): Ovo je doba farse

Zapaljiva retorika ne čuje se samo u komšiluku, već stiže i direktno iz Srbije, i to sa visokih državnih funkcija: što od predsednika Republike Tomislava Nikolića, a naročito šefa diplomatije Ivice Dačića. To je još jedan dokaz da su političari ti koji su najodgovorniji za ono što se u njihovim državama dešava.

- Dačić i Nikolić su krenuli u kampanju. Ovakvim ponašanjem se prikriva da se u Srbiji ne radi ono što treba da se radi. Međutim, onaj ko upravlja Nikolićem i Dačićem zna da su odnosi u regionu “spojeni sudovi”, da njih dvojica asociraju na devedesete, da je ovo doba farse, i da ih koristi kako bi se što više dobilo i iz SAD i odakle još treba - priča Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Prema njegovim rečima, Srbija bi trebalo da “spusti loptu” i počne da radi svoj posao.

- BiH je protrebna promena i politike i retorike, u šta će i stranci morati da se uključe. U Republici srpskoj moraju da se stvore normalni uslovi da se promeni politika, naročito ekonomska dok u slučaju Kosova treba raditi sve ono što je potpisano, ni manje ni više od toga - ističe Janjić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.