Ciklon potopio obalu Jadrana

Izvor: B92, 01.Nov.2012, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ciklon "potopio" obalu Jadrana

Zagreb -- Ciklon nazvan Ladislav, koji su karakterisali snažni južni vetar, najjači ove godine, jaka kiša i visoki talasi potopio je noćas i jutros jadransku obalu.

Najgore je bilo u Istri, Riječkom primorju i području Splita.

U Istri je zbog jake kiše, koje je, na primer u Pazinu, u 24 sata palo 140 litara, prekinut saobraćaj na nekoliko puteva, a obale mnogih mesta su pod vodom.

Pulski vatrogasci uklanjali su odlomljene grane s ulica, a u Rijeci se velik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deo grada zbog visoke plime našao pod vodom jer se morska voda preko kanalizacije izlila na ulice. Poplavljeni su brojni podrumi, poslovni prostori i magacini u prizemljima zgrada.

O jakom vetru, visokim talasima i poplavama obale izvestili su i iz Rijeke, Bakra i Crikvenice, s tim da se u Rijeci more podiglo pola metra i vatrogasci čekaju da se voda povuče kako bi mogli da intervenišu.

Jaki jugo duvao je i u Dalmaciji, pa su na otvorenom moru zabeleženi talasi visoki pet metara. U Splitu je jugo više sati imalo olujnu snagu, s brzinom od 112 kilometara na čas. Vetar je lomio grane i stabla, oštetio mnoge automobile, a razmere štete znaće se danas.

Jaka plima i visoki talasi poplavili su niže delove obale, pa su se tako pod morem našli splitska riva, rejon Matejuška, veliki deo ACI Marine i brojni drugi delovi grada uz samu obalu, izvestili su lokalni mediji. Na ostrvu Lastovo je najjači udar juga iznosio 119 km/h, na Palagruži 115km/h, Mljetu 116km/h, a na ostrvu Visu zabeležen je udar vetra od čak 133km/h.

Pretpostavlja se da je vetar načinio mnogo štete na ostrvima, ali i to tek treba ustanoviti. Zbog nevremena su u prekidu trajektne i katamaranske linije prema ostrvima na Kvarneru, ali i iz Splita prema srednjodalmatinskim ostrvima Hvaru, Korčuli i Braču.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ladislav potopio Jadran, digao more pola metra

Izvor: Kurir, 01.Nov.2012

Na pučini su talasi bili visoki i po pet metara..ZAGREB - Ciklon nazvan "Ladislav", koju su karakterisali snažni južni vetar (jugo), najjači ove godine, jaka kiša i visoki talasi "potopio" je noćas i jutros jadransku obalu, najjače zahvativši Istru, Riječko primorje i područje Splita...U Istri...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.