Dvanaesti Montenegro prajd u Podgorici: Đe su naša prava?

Izvor: VOA, 28.Sep.2024, 23:25

Dvanaesti Montenegro prajd u Podgorici: Đe su naša prava?

Podgorica — Dvanaesti Montenegro prajd održan je u subotu u Podgorici, a ovogodišnji slogan je bio "Đe su naša prava?". Okupljeni su nosili transparente, "Đe su naša prava", "Pravda za sve", "Nećeš mi ti određivat" ... Organizatori su poručili da im je cilj da "skrenu pažnju na prava LGBT+ zajednice i njihovu borbu za ravnopravnost i samoodređenje, uz naglasak na ključne zahtjeve za usvajanje Zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja". Iskra Ðurišić iz Asocijacije Spektra kazala da "danas kada obilježavamo 12 Prajd, borimo se za naša prava, ali i za one koji dolaze poslije nas". "Naša sadašnjost je teška, često neizdrživa, a budućnost neizvjesna. Naša borba danas je uslovljena usvajanjem zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja. Ovaj zakon nije samo norma, već ljudsko pravo da svako bude ono što jeste, da živi svoj život u skladu sa svojim identitetom. Samoodređenje je suština slobode. Mi živimo u svijetu koji nas često odbacuje, koji nas želi zatvoriti u nevidljive okvire, ali mi ne nećemo prihvatiti tišinu. Ovaj zakon je naš put do pravnog sistema koji nas prepoznaje i omogućava nam da uživamo sva ljudska i građanska prava koja nam pripadaju", kazala je Đurišić. Direktorica Kvir Montenegro Staša Baštrica kazala je da "država ne štiti sve svoje građane", poručujući da LGBT+ zajednica neće ćutati "pred sistemom koji nas marginalizuje" i da "neće prihvatiti ništa manje od ravnopravnog položaja u društvu". Ona je, takođe, navela da "prema procjenama desetine hiljada ljudi u Crnoj Gori su LGBT+ osobe". "Prema procjenama, oko deset odsto populacije su LGBTIQ+ osobe. U Crnoj Gori to znači desetine hiljada ljudi. Mi smo vaši prijatelji, kolege, članovi porodice. Mi smo ođe, postojimo, mi stvaramo, plaćamo poreze, gradimo ovu zemlju i zato ne tražimo ništa drugo osim poštovanje jednakih prava i zato nećemo prihvatiti ništa manje od ravnopravnog položaja u društvu. Naša zajednica je dio ove zemlje i zato ova zemlja mora da nas prepozna i zaštiti. Nećemo pristati na kompromise, nećemo pristati na tišinu. Naše prisustvo je neophodno za napredak ove zemlje. Mi ne tražimo milost, tražimo pravdu i ravnopravnost ", poručila je Baštrica. Koordinator Montenegro prajda Danijel Kalezić ukazao je da LGBT+ zajednicu, "većinsko društvo i donosioci odluka i dalje diskriminišu". "Zamislite da ste osoba koja je primorana da bude sterilisana, natjerana od strane države da joj se odstrane djelovi tijela samo da bi mogla da ima lična dokumenta kakva treba da ima.To se radi na osnovu mišljenja Ministarstva unutrašnjih poslova, ne na osnovu krivičnog zakonika, jer je na osnovu krivični zakon prinudna sterilizacija krivično djelo", naveo je Kalezić. Povorka je krenula od Trga nezavisnosti i protekla mirno, bez incidenata.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Parada ponosa u Crnoj Gori

Izvor: VOA, 28.Sep.2024

Dvanaesti Montenegro prajd održan je u subotu u Podgorici, a ovogodišnji slogan je bio "Đe su naša prava?". Organizatori su poručili da im je cilj da "skrenu pažnju na prava LGBT+ zajednice i njihovu borbu za ravnopravnost i samoodređenje".

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.