Postavljene fotografije ubijenih Srba uz put Bratunac - Srebrenica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2024, 00:04

Postavljene fotografije ubijenih Srba uz put Bratunac - Srebrenica

Fotografije 600 ubijenih i poginulih Srba, većinom civila iz bratunačke i srebreničke opštine, večeras su postavljene pored puta od Bratunca prema Srebrenici, kao svedočanstva počinjenih zločina nad srpskim civilima na tom području, prenela je Srna.

Postavljanje fotografija organizovali su članovi organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih srpskih civila iz ove dve opštine.

Brano Vučetić iz Bratunca, koji je ranjen sa devet godina i bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u logoru u Srebrenici, kaže da su među fotografijama i slike njegove majke, oca i maloletnog brata, koji su ubijeni u njihovom selu Bjelovac.

"Želimo da na ovaj način još jednom skrenemo pažnju na srpske žrtve, na 3.267 ubijenih i poginulih Srba iz srednjeg Podrinja i Birča, koje nikad nećemo zaboraviti, a od kojih su većina bili civili koje su srebrenički muslimani pobili upadajući u sela i kuće", naveo je Vučetić.

On je naglasio da postavljanje fotografija žrtava nije nikakva provokacija, nego ukazivanje na nepravdu prema srpskim žrtvama za čija ubistva niko nije odgovarao i koje se nigde ne pominju, kao da ne postoje i kao da masovni zločini nad srpskim civilima nisu počinjeni u brojnim selima u kojima su muslimani ubijali, pljačkali i uništavali sve što je srpsko.

"Svi dolaze u Potočare da odaju poštu bošnjačkim vojnicima, a srpske žrtve stranci zaobilaze, ne pominju ih, pa čak ni pobijenim civilima ne žele da odaju počast, što pokazuje njihovu licemernost, dvoličnost i spremnost na lažno tumačenje događaja i karaktera rata u BiH", ukazao je Vučetić.

Predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić rekao je da je ovo poruka svima koji prođu pored puta od Bratunca prema Srebrenici i znaju, ali ne priznaju srpske žrtve, da se još jednom uvere u istinu o velikom srpskom stradanju u ovom regionu.

Kojić je istakao da su postavljene fotografije dela poginulih i ubijenih iz ove dve opštine, ali da će u narednom periodu prikupiti još fotografija iz ovih opština, iako je to teško jer su prilikom upada u srpska sela muslimani sve spaljivali.

"Neka ponovo vide oni koji ignorišu i zanemaruju srpske žrtve i neka vidi ceo svet istinu koju zapadni mediji i zvaničnici kriju od svojih građana da su na ovom području u poslednjem ratu u BiH procentualno stradali više Srbi u odnosu na broj koliko ih je ovde živelo prije izbijanja rata", naveo je Kojić.

Fotografije će biti postavljene narednih sedam dana, čime počinje sedmodnevno obeležavanje 32 godine od velikog srpskog stradanja oko Srebrenice i Bratunca na Petrovdan 1992. godine kada je poginulo 69 srpskih civila i vojnika, a 22 vojnika zarobljena, od kojih 10 još nije pronađeno.

Tim povodom sutra će se u Bratuncu biti obeležiti 32 godine od stradanja Srba u srednjem Podrinju i Birču, a parastos za 3.267 nastradalih Srba ovog regiona predvodiće srpski patrijarh Porfirije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.