Serž Bramerc u poseti BiH

Izvor: B92, 18.Okt.2010, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Serž Bramerc u poseti BiH

Sarajevo -- Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc doputovaće danas u dvodnevnu posetu BiH, kako bi sa predstavnicima vlasti razgovarao o saradnji BiH sa Tribunalom.

Sarajevo je Bramercova prva stanica u okviru pripreme redovnog polugodišnjeg izveštaja Savetu bezbednosti Ujednjenih nacija.

Glavni tužilac će ove sedmice posetiti Hrvatsku, dok je njegova poseta Srbiji planirana za prvu sedmicu novembra.

Bramerc će tokom dvodnevnog boravka u Sarajevu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imati niz sastanaka sa domaćim i međunarodnim zvaničnicima i predstavnicima udruženja žrtava rata.

Ključna tema razgovora biće pomoć Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u procesuiranju slučajeva koji su bosanskohercegovačkom pravosuđu ustupljeni iz Haga i slučajeva koje je Tužilaštvo BiH samo iniciralo.

Upravo zbog ovog pitanja, najviše zanimanja izaziva Bramercov najavljeni sastanak sa glavnim tužiocem BiH Miloradom Barašinom.

Još nije poznato hoće li Bramerc sa Barašinom i članovima Predsedništva BiH razgovarati o dokumentima koje traži odbrana bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Karadžić tvrdi da su dokumenti o uvozu oružja za Armiju Bosne i Hercegovine neophodni za dalji tok suđenja pred haškim Tribunalom, zbog čega je odbrana od sudskog veća zatražila izdavanje obavezujućeg naloga Vladi Bosne i Hercegovine za dostavljanje ovih dokumenata.

Bramerc će u Bosni i Hercegovini boraviti do 20. oktobra, a nakon toga putuje u dvodnevnu posetu Hrvatskoj. Glavni tužilac će u sklopu pripremanja redovnog šestomesečnog izveštaja Savetu bezbednosti u prvoj sedmici novembra posetiti i Srbiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.