Izvor: RTS, 30.Sep.2023, 11:17

Стевановић и Јевтовић за РТС: Упркос свему Лига шампиона је елитно такмичење

Поводом почетка нове сезоне Лиге шампипона гостујући у Јутарњем програму РТС-а фудбалски тренер Горан Стевановић и новинар Лука Јeвтoвић говорили су о специфичностима и великим променама у најелитнијем надметању старог континента. Посебно су анализирали промену >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << великог трансфера прослављених играча у клубове Саудијске Арабије.
"Лига шампиона за мене вреди више од плате од 10 милиона евра.“ Том изјавом пред почетак нове сезоне, фудбалер Милана, Португалац Рафаел Леао уздрмао је свет фудбала. Она је и илустровала значај најелитнијег такмичења за фудбалере али је ипак чињеница да су милиони разлог бројних промена у талмичењу почев од изостанка бројних прослављених играча па до новог система такмичења.

Фудбал у Европи и улагање Саудијске Арабије
Почиње последња сезоне Лиге шампиона у којој ће играти 32 тима и прва у којој неће бити најбољих играча данашњице, попут Роналда, Месија, Неyмара, који су каријеру наставили ван старог континента. Од почетка године клубови Саудијске Арабије потрошили су скоро милијарду долара да би привукли славне играче, а куда иде европски и светски фудбал. Да ли је ово можда последња година где ћемо најбољи фудбал гледати управо у Европи?
"Па добро, не бих рекао тако. Увек ће се појавити неки други Меси, неки други Роналдо, али ово што се тренутно ради у Саудијској Арабији је већ, да кажем, виђено. У своје време то су радили Кина и Јапан, узимали су најбоље играче. Сећамо се у Јапану кад су отишли Лингер, Зико и та велика имена у то време. Тако да ово што су радили Саудијци је заиста један велики експеримент за њих и да кажем управо време што су преко спонсорства ушли у Европу, спонсорисали велике клубове, вероватно видели шта је фудбал, јер је фудбал заиста једна планетарна појава, да кажем, спорт или нешто што заиста цео свет воли. И видели су огроман интерес и заиста су радили праве ствари. Европа ће трпети свакако у једном периоду док се не појаве та нова велика имена, али квалитета има.“, констатовао је тренер Горан Стевановић.
"Ја бих ту само додао да најбољи играчи у Европи, односно најбољи играчи на свету, и даље играју у Европи. Дакле, игра у Лиги шампиона. Ок, Цристиано Роналдо није ту, али он већ неколико сезона, де факто, није најбољи играч на свету. Дакле, најбољи тренери, најбољи фудбалери су на старом континенту. И негде бих исто ту додао, чак и да сведемо ситуацију на абсурд... Дакле, да све што Саудијска Арабија жели да доведе, дакле, до словца да напуне са 25 играча сваку екипу у сваком ростеру, и даље ће, толико је фудбалера на свету, то је заиста једини глобални спорт, и даље ће они најбољи играти управо у Европи, у Лиги шампиона, Лиги Европе и слично.“, констатовао је Лука Јевтовић.
У Саудијској Арабији фудбал није био развијен али је доста новца уложено претходних година. Ево, Лука, хоћеш да нам представиш неке од највећих трансфера.
„Када говоримо о тренерима, Јан Жорж Језус је у Ал-Хилалу, имамо Матијаса Јејзла је у Ал-Насру, један од најперспективнијих европских тренера. И онда, наравно, неизоставне ствари, рекли смо Роналдо и Нејмар, па рецимо и они мало мањи, успоређено Брозовић, имамо и два наша играча тамо.“
Када кажемо много пара, шта то значи?
„Па управо негде сте у најави рекли, то је скоро практично, милијарда долара. Па, шта је то много пара у фудбалу данас? Јако релативна ствар. То би можда економисти боље рекли свакако, јер фудбал и генерише огромну количину новца, онда, наравно он константно и циркулише, тако да бисмо то могли узети са неком резервом.“ , рекао је Јевтовић.
Много се спекулише, заправо, шта је циљ Саудијске Арабије, па и о томе да желе да буду домаћин Свјетског првенства 2030. године. Колико овакви потези довлачења тих великих имена, заправо, могу да утичу на то да они буду престоница фудбала?"
„Тешко је бити престоница јер се то заснова на ипак неким коренима, неким традицијама, а то је ипак Европа. Давно је фудбал престао да буде само статистика, голови, акције. Ипак то је, да кажем, индустрија забаве и један циљ да земље покажу неки други идентитет, неке друге планове и сигурно отварања нека и виде огромни интерес. Тако да Саудијска Арабија сигурно има ширији план о туризму преко свих тих ствари које се дешавају, а фудбал је заиста магнет за све и једноставно сигурно ће да некако васкрсне да земље у сваком погледу. А сигурно да знамо да хоће Светско првенство, Катар је показао да су спремни за то, тако да не би ме чудо да ускоро буде и то.“, констатовао је Стевановић.
Систем игре и недостатак креативности у фудбалу
Да ли се и колико фудбалска игра променила у односу на некадашња времена? Данас нема тог неког потеза на утакмици о коме се прича годинама. Због чега је то тако?
„Мање се прича о система игре а више о тренерима, о њиховим тактичким потезима и то је заиста угушило ту малу уметност. Јер рад, ред, дисциплина, то све то стоји, али ту мало, ту креативност, то укалупљење, то фудбал не трпи.“, констатовао је Стевановић.
Колико ту онда има простора уопште за креативност?
„Па има простора ту доста. Међутим, кажемо опет, ти системи игре, то све што се сад о чему се прича, више се прича о Гвардиоли, Клопу него о било ком играчу. То је оно што је мало појело сад тај фудбал,што је мени онако мало и сметало у свему том. Једноставно тако је се то наметнуло, можда и због те брзе смене тренера, не знам, нема више тренера који буде по 26 година као што је био Фергусон, као што је био Арсен Венгер. Сад то иде само много брже, зависи од резултата и они једноставно као да неће да ризикују. Надам се да ће се у будућности то све променити и верујем у то да ће доћи неки нови клинци, који ће поновно вратити ту драж Марадоне и таквих играча.", рекао је Стевановић.
Промена система такмичења и преоптерећеност фудбалера
И систем такмичења се променио, следеће године 36 тимова ће се борити за титулу најбољег. Шта то доноси публици осим више утакмица?
„Па, баш то, више утакмица, производ који се лакше, јефтиније, прода. Него ту сад долазимо до проблема… Фудбалери су већ сада физички преоптерећени, физички и ментално, наравно. И ви сад доводите их у ситуацију да они играју још више утакмица у току сезоне, када већ играју превелики број утакмица и то је озбиљан проблем. Ви сад имате повреде фудбалера које више нису последица оних удараца, или сл. ствари, него оне повреде када вам се повреди, рецимо, мишић, лигамент, због претираног коришћења, због просто напора који тело више не може да издржи. И негде те каријере фудбалера морају да се чувају у том смислу, јер су они једина права вредност фудбала као такви и ми негде њих трошимо кроз тај превелики обим који наметнемо.“, закључио је Лука Јевтовић.
Свакако ћемо их пратити кроз ово такмичење и пуно утакмица пред нама, хвала што сте овог јутра били са нама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.