Izvor: RTS, 08.Jun.2024, 18:40

Први Свесрпски сабор – Усвојен нацрт Декларације о заједничкој будућности српског народа, празник фолклора на Тргу републике

Владе Србије и Републике Српске, на Првом свесрпском сабору под називом "Један народ, један сабор – Србија и Српска", усвојиле нацрт Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа. Вучић: Односи Србије и РС не смеју >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << никад да трпе. Додик: Само српски државни и национални интерес немају алтернативу. Фолклораши из Србије и Републике Српске преплавили су у послеподневним часовима Трг републике, док су мигови надлетали централну манифестацију Свесрпског сабора.
На Свесрпском сабору учествују председник Србије Александар Вучић, председник Републике Српске Милорад Додик, председник Владе Републике Србије Милош Вучевић и званичници највиших институција Србије и Републике Српске, представници Срба из региона, као и црквени великодостојници Српске православне цркве.
Сабор је почео у 9.30 у Храму Светог Саве одржавањем молебна за Републику Србију и Републику Српску, након чега је одржан састанак Вучића и Додика, као и српског члана Председништва БиХ, председника народних скупштина Србије и Републике Српске и председника влада Србије и Републике Српске са српским патријархом Порфиријем.
У Палати Србија је после молебна одржан састанак премијера Вучевића и председника Скупштине Црне Горе Андрије Мандића.
Потом су се састали председници влада Републике Србије и Републике Српске, председник Републике Србије и Републике Српске, српски члан Председништва Босне и Херцеговине, председници народних скупштина Републике Србије и Републике Српске и патријарх српски.
У подне је почела Заједничка седница влада Србије и Републике Српске у присуству двојице председника и црквених великодостојника, након чега су размењени потписани докуменати.
Вучић и Додик су са ресорним министрима две владе обишли ветеране.
Централно обележавање манифестације "Један народ, један сабор – Србија и Српска" почеће у 17 часова на Тргу републике, а ватромет је планиран у 21 час из Парка Републике Српске на левој обали Саве.
Александар Вучић је јуче рекао новинарима да ће на Свесрпском сабору бити донето много важних одлука, међу којима и одлука двеју влада о изградњи меморијалних центара у Београду и Доњој Градини.
Свесрпски сабор окупиo je nеколико хиљада људи из Србије и Републике Српске.
Први пут на једном месту окупили су се готово сви фолклорни ансамбли Србије и Републике Српске. Око 2.500 играча из чак 48 културно-уметничких друштава показаће сплет српских народних игара на београдском Тргу републике.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.