Izvor: RTS, 28.Sep.2023, 09:12

Самопроглашена република Нагорно-Карабах од 1. јануара 2024. више неће постојати

Председник самопроглашене републике Нагорно-Карабах Самвел Шахрамањан потписао је декрет којим се од 1. јануара распуштају све институције, а та самопроглашена република ће престати да постоји.
Јерменски премијер Никол Пашињан рекао је да у >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << наредним данима у Нагорно-Карабаху неће бити ниједног Јерменина. Његова влада је претходно поручила да ће пружити уточиште свим избеглицама.

Више од 65.000 Јермена већ је напустило Нагорно-Карабах. До акције азербејџанске војске у тој самопроглашеној републици живело је 120.000 Јермена.

Вашингтон тражи да Баку одржи примирје и заштити права цивила, док Немачка позива Азербејџан да дозволи међународним посматрачима улазак у Нагорно-Карабах.
Етнички Јермени напуштају Нагорно-Карабах од прошле недеље, када је почела војна операција Азербејџана у том региону.
Министарство одбране Азербејџана саопштило је да је војска те земље покренула "антитерористичке активности" како би повратила уставни поредак у области Нагорно-Карабах и протерала тамошње "јерменске војне формације".
Дан након што је азербејџанска војска започела војне операције у региону Нагорно-Карабах, 20. септембра, постигнут је споразум о прекиду ватре са јерменском страном, уз посредовање руских мировних снага.
Иначе, у Нагорно-Kарабаху, који је међународно признат као део Азербејџана, живи претежно јерменско становништво и он није био под контролом Бакуа од деведесетих, након рата између Јерменије и Азербејџана.
Делове територије Нагорно-Kарабаха и око њега, Азербејџан је поново заузео у рату 2020. године, окончаном примирјем које надгледају руске мировне снаге.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.