Izvor: B92, 31.Mar.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

General Jaruzelski pred sudom

Varšava -- Poljski Institut pamćenja naroda odlučio da pred sud izvede bivšeg predsednika Poljske, generala Vojćeha Jaruzelskog.

Optužbe se odnose na vanredno stanje koje je on, kao poslednji komunistički predsednik Poljske, uveo 1981. i represije nad Poljacima koje su usledile. Juče je za isti zločin optužen tadašnji ministar odbrane i član Vojnog veća nacionalnog spasa, na čelu s Jaruzelskim, general Florijan Šivicki.

Jaruzelski je u decembru 1981. uveo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ratno stanje, tokom kog su radnički štrajkovi gušeni uz pomoć vojske, opozicionari internirani, a mnogi su emigrirali. Jaruzelski se brani da je uvođenje vanrednog stanja na 586 dana bilo neizbežno kako bi zemlja bila spasena od sovjetske okupacije i intervencije trupa Varšavskog pakta, poput one u Čehoslovačkoj 1968. Jaruzelski se naciji već nekoliko puta izvinio zbog vanrednog stanja, hiljade interniranih lidera poljskih sindikata Solidarnost i aktivista opozicije i poginulih u gušenju nereda.

Krajem prošle godine istraživači Instituta pamćenja naroda saopštili su da u arhivima nisu našla dokumenta koj bi potvrđivala da je Moskva zaista spremala tenkove za Poljsku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.