RUMUNSKA OPERSKA PEVAČICA PRESEKLA VENE

Izvor: Kurir, 22.Nov.2010, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUMUNSKA OPERSKA PEVAČICA PRESEKLA VENE

BUKUREŠT - Rumunska operska pevačica, sopran Roksana Briban (39), koja je tokom svoje desetogodišnje karijere nastupala u Bukureštu, Berlinu i Bangkoku, pronađena je mrtva u svom stanu, a po svemu sudeći reč je o samoubistvu. Opersku pevačicu je prerezanih vena u kadi u njihovom stanu u subotu veče našao njen suprug Aleksandru Briban, preneo je AP.

Portparol rumunskog tužilaštva izjavio je da je pokrenuta istraga, ali da zasad ne postoje indicije da je reč o ubistvu. Briban >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je izjavio da je njegova supruga utonula u depresiju nakon što je Nacionalna opera u Bukureštu s njom prošle godine raskinula ugovor. "Htela je da peva, makar i bez plate", rekao je on agenciji Medijafaks.

Od 2003. do 2010, Bribanova je nastupala i u Državnoj operi u Beču, ali je njena saradnja sa tom kućom prestala nakon što se rumunski dirigent Joan Holender povukao ove godine sa direktorskog mesta u bečkoj operi, posle 18 godina. Holender je u izjavi za rumunski dnevni list Adevarul rekao da je pevačica imala izvesne probleme sa glasom i da je patila od depresije.

Rođena u Bukureštu, Roksana Briban je počela da peva već sa šest godina. Karijeru je započela 2000. godine u Nacionalnoj operi u Bukureštu, a njen prvi angažman bila je uloga Kontese u Mocartovoj operi "Figarova ženidba". Tri godine kasnije, izvela je u Beču ulogu Mikaele u Bizeovoj "Karmen" koja je lansirala njenu međunarodnu karijeru. Poslednjih godina nastupala je u Berlinu, Tuluzu, Amsterdamu, Seulu, Bangkoku i Santjagu.

Nekoliko dana pre smrti, operska pevačica je na svoj Fejsbuk profil postavila sliku krvave ruke iz Pučinijeve opere "Madam Baterflaj", a na samo jutro svoje smrti postavila je snimak Verdijeve "Travijate" u kojoj je igrala ulogu Violete koja umire od tuberkuloze. Njen suprug je, takođe, naveo da je ostavila i kratku poruku na tastaturi svog kompjutera u kojoj je pisalo "Oprosti mi. Tvoja Roksana".

On je okrivio Nacionalnu operu da je od njegove supruge tražila da prestane s radom u Beču ukoliko želi da nastupa u Bukureštu na šta ona nije pristala.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.