Izvor: Blic, 31.Avg.2024, 04:39

Uoči samog početka II svetskog rata, u Beogradu se održao spektakl - TRKA FORMULE 1! Dan kada je na Kalemegdanu bilo luđe nego u Monte Karlu (FOTO, VIDEO)

Pre 85 godina vozila Formule 1 "protutnjala" su Beogradom. Ova trka bila je jedina međunarodna trka koja je održana u toku Drugog svetskog rata koji je počeo dva dana ranije napadom nacističke Nemačke na Poljsku. Na stazi oko Kalemegdana održan je "Beogradski Gran pri" na kome su vozili najbolji vozači tog vremena, a ovog 1. septembra održaće se parada jedinstvenih istorijskih vozila u čast sećanja na svečani događaj iz 1939. godine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

85 godina od napada Nemačke na Poljsku i početka rata

Izvor: Deutsche Welle, 01.Sep.2024, 03:55

Kao izgovor za napad na Poljsku 1. septembra 1939. kojim je započeo 2. svetski rat, Adolf Hitler je inscenirao provokaciju na granici i lagao. To je bila istorijska prekretnica koja ima veze i sa sadašnjošću.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.