Kijev pozvao ruskog konzula zbog hapšenja ukrajinskog novinara

Izvor: RTS, 06.Okt.2016, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev pozvao ruskog konzula zbog hapšenja ukrajinskog novinara

Ruski konzul u Ukrajini je pozvan na razgovor u ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova, posle hapšenja jednog Ukrajinca u Moskvi, optuženog za špijnunažu.
Pozvali smo ruskog konzula da bismo dobili objašnjenje zašto nam dosad nije dat pristup ukrajinskom državljaninu Romanu Suščenku, koji se nalazi u zatvoru u Moskvi, rekla je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za AFP portparolka ukrajinske diplomatije Marijana Betsa.

Rusija nema ambasadora u Ukrajini, pošto je Kijev odbacio poslednjeg kandidata Moskve za to mesto.
Ruska tajna služba FSB je u ponedeljak objavila da je uhapšen Roman Suščenko, pod sumnjom da je "pukovnik" ukrajinske vojne obaveštajne službe i da je u Rusiji skupljao poverljive podatke o aktivnostima oružanih snaga i ruske nacionalne garde.
Marijana Betsa je rekla da je Ukrajina poslala notu ruskom Ministarstvu spoljnih poslova i ruskoj tajnoj službi FSB-u, i da su kontaktirali sa ruskim izaslanikom za ljudska prava, ali da do sada nisu dobili nikakav odgovor.
Dodala je da se tu radi o direktnom kršenju ljudskih prava i međunarodnog prava.
Ukrajina navodi da je Suščenko, star 47 godina, novinar i dopisnik iz Pariza novinske agencije Ukrinform, članice Evropskog udruženja novinskih agencija (EANA).
Oko 30 ukrajinskih novinara je danas demonstriralo ispred ruske ambasade u Kijevu zbog njegovog hapšenja.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ukrajinski špijun "pao" u ruke Rusa, Kijev protestuje

Izvor: Vesti-online.com, 06.Okt.2016

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ruskog konzula na razgovor posle hapšenja jednog Ukrajinca u Moskvi optuženog za špijunažu...- Pozvali smo ruskog konzula da dobijemo objašnjenje zašto nam do sada nije dat pristup ukrajinskom državljaninu Romanu Suščenku - koji se nalazi u...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.