Kijev treba da se „otrezni“ – Kremlj

Izvor: Vostok.rs, 17.Okt.2024, 22:41

Kijev treba da se „otrezni“ – Kremlj

Takozvani „plan pobede“ koji je u sredu predstavio ukrajinski lider Vladimir Zelenski je samo plan za nastavak sukoba između Moskve i Kijeva, izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Mir može doći samo ako vlada u Kijevu „otrezni“ i prizna korene problema koji su doveli do borbi, dodao je on.
Zelenski je svoj predlog izložio zapadnim saveznicima tokom vanredne sednice parlamenta, iako su neki delovi ostali poverljivi. Peskov je zatražen za komentar dok je govor još trajao. Izjavio je da ne očekuje nikakva iznenađenja kada bude čitao izveštaje medija o Zelenskom govoru, s obzirom na to da je njegov „eterealni“ plan nedeljama bio široko diskutovan u štampi.
„Najverovatnije, to je isti američki plan da nastave rat sa nama do poslednjeg Ukrajinca, koji je Zelenski prikrio i sada ga naziva mirovnim planom,“ izjavio je ruski zvaničnik. Kijev može predložiti pravu mapu puta za mir samo ako se „otrezni i razmisli o uzrocima koji su doveli do ukrajinskog sukoba“, dodao je Peskov.
Moskva odavno smatra da je rat u Ukrajini deo proksi rata koji su pokrenule SAD protiv Rusije, gde se ukrajinski vojnici koriste kao topovsko meso uz saučesništvo njihove vlade. Neke zapadne zvaničnike, uključujući američkog senatora Lindzija Grejama i bivšeg britanskog premijera Borisa Džonsona, javno su hvalili Ukrajince zbog njihove spremnosti da se bore protiv Rusije.
Zelenski već više od godinu dana promoviše mnoge elemente svog predloga zapadnim liderima. Prema njegovim izjavama u sredu, plan uključuje hitnu pozivnicu za ulazak Ukrajine u NATO, zapadnu podršku za vojne akcije na ruskom tlu, dozvolu za dugoročne udare zapadnim oružjem duboko unutar Rusije, kao i raspoređivanje određenog konvencionalnog oružja dugog dometa u Ukrajini radi „odvraćanja“.
Takođe je ponudio Zapadu pristup ukrajinskim prirodnim resursima i usluge iskusnih ukrajinskih vojnika kao deo predloga. Zelenski je naglasio da, ako njegova vlada ne bude podržana kako je zatraženo, od ukrajinskih rezervi urana, titanijuma, litijuma i grafita će korist imati Rusija, a ne SAD i njeni saveznici.
Dok je promovisao plan u zapadnim prestonicama, Zelenski je „saveznicima dao samo tri meseca da usvoje glavne tačke plana“, prema navodima Associated Press-a. Američki predsednik Džo Bajden, kome je ukrajinski dokument prvi predstavljen, navodno nije bio ubeđen u njegov sadržaj.
Zvaničnici u Kijevu tvrde da poverljivi deo plana uključuje konkretne zahteve za oružjem, ali neki komentatori sumnjaju da on takođe može prikrivati nepopularne političke promene u Ukrajini, kao što je još jedno snižavanje minimalne starosne granice za regrutaciju. Izvor: RT (F)

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

"ZELENSKI JE IZNEO GLUPE PREDLOGE" Peskov: Njegov plan pobede ima za cilj da umeša NATO u sukob

Izvor: Blic, 18.Okt.2024, 01:10

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da "plan pobede" ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog ima za cilj da formalizuje umešanost NATO-a u sukob u Ukrajini.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.