Zelenski u Generalnoj skupštini UN kritikovao kinesko-brazilski plan za okončanje rata u Ukrajini

Izvor: VOA, 25.Sep.2024, 19:38

Zelenski u Generalnoj skupštini UN kritikovao kinesko-brazilski plan za okončanje rata u Ukrajini

Njujork — Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odbacio je tokom obraćanja pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija (UN), brazilska i kineska nastojanja usmerena ka okončanju ruske agresije u Ukrajini. Zelenski je javno upitao zbog čega dve države predlažu alternativu njegovoj inicijativi – koju ukrajinski predsednik označava planom ili formulom mira. “Nećete jačati sopstvenu moć na račun Ukrajine”, poručio je Zelenski u Njujorku. „Svaki paralelni ili alternativni pokušaj doprinos je ostvarivanju zatišja, umesto okončanja rata. Šta je suštinski interes kinesko-brazilskih nastojanja da povećaju broj pristalica alternativi pravom miru u Evropi ili Africi...“, poručio je Zelenski. Ukrajinski predsednik je krajem 2022. najavio mirovni plan u deset tačaka za okončanje rata utemeljen na Povelji UN i međunarodnog prava, koji je Moskva odbacila. „Formula za mir postoji već dve godine. Možda neko želi Nobelovu nagradu kako bi upotpunio sopstvenu političku biografiju, time što je ostvario zamrznuto primirje, umesto trajnog mira. Jedina nagrada koju će Putin dati za to je još patnje i katastrofe. Predlaganje alternativa i polovičnih planova Putinu daje prostor za nastavak rata”, rekao je ukrajinski predsednik. Kina nastoji da obezbedi podršku zemalja u razvoju mirovnom planu u šest tačaka koji je predložila sa Brazilom maja 2024. Plan, između ostalog, sugeriše održavanje međunarodne mirovne konferencije u terminu koji bi prihvatili Rusija i Ukrajina, uz ravnopravno učešće svih strana. Takođe, Kina i Brazil zalažu se i za održavanje, kako je označavaju, fer diskusije o svim mirovnim planovima. Volodimir Zelenski u četvrtak bi američkom predsedniku Džou Bajdenu trebalo da predstavi svoju inicijativu za okončanje rata koju naziva planom pobede.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Zelenski: Polovični mirovni planovi doprinose zatišju, a ne okončanju rata

Izvor: VOA, 25.Sep.2024, 20:43

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odbacio je tokom obraćanja pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, kineska i brazilska nastojanja usmerena ka okončanju ruske agresije u Ukrajini. Zelenski je javno upitao zbog čega dve države predlažu alternativu njegovoj inicijativi – koju ukrajinski...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.