Да ли родитељ неко дете може да воли више?

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Jun.2024, 11:31

Да ли родитељ неко дете може да воли више?

Често се полемише о томе да ли родитељи сву децу воле једнако или ипак имају свог миљеника. Фото: Pexels/Elly Fairytale Стручњаци истичу да је одлика лошег васпитања ако у породици постоји дете које се осећа мање или више вољено у односу на браћу и сестре, а то може да има и различите последице >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на живот малишана.
Клинички психолог и психоаналитичар др Јури Грјазев је за газета.ру рекао да нарцисоидни родитељи имају тенденцију да неко дете воле више, а друго мање, а затим је објаснио и да то има везе са очекивањима родитеља.
„Није свако дете спремно да остварује жеље својих мајке и оца, па уместо тога бира да иде својим путем, који је много различит од онога што су за њега ’испланирали’ родитељи. На тај начин оно ризикује да постане велико разочарање за своје родитеље. С друге стране, ако се дете креће ’правим путем’, велика је вероватноћа да ће оно бити миљеник нарцисоидних родитеља“, тврди овај стручњак.
Ако мајка и отац дају детету право да само доноси неке одлуке, да буде независно, онда ће, према речима психолога, моћи мирно и да прихвате његове грешке и његове изборе. „У том случају, родитељи сву своју децу третирају на исти начин, једнако и тако се понашају ментално зреле одрасле особе“, појаснио је др Грјазев.
Он је истакао да људи нису увек у стању објективно да утврде које дете родитељи воле више, а које мање.
„Често то прерасте у конфликт између браће и сестара, а не у проблем са мајком или оцем. Важно је да искрено поставите себи питање: ’Да ли ми делује као да ме мање воле?’. Можда је читава ствар у томе да брат или сестра имају бољу комуникацију са родитељима, па у том смислу имају бољи однос са мајком и оцем“, закључио је стручњак.
Kako sami da napravite najefikasnije anticelulit ulje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли родитељ неко дете може да воли више? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.